Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2016 19:16 - Две старинни карти
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2225 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 01.04 21:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Въпросът e откога има българи на Балканите и то южно от Дунава на територията на днешната Българска държава? Това е важен въпрос за българската история, по който има много спекулации. Две старинни карти хвърлят светлина върху изясняването му. 

Първата е известната карта на Св. Йероним, където е отбелязано “Mesia hec et Bulgaria”. Той е живял през IV век, но не бива да се премълчава факта, че познатата карта, с която разполагаме, не е оригинала на Св. Йероним, а е един по-късен препис от ХII век. Текстът в нея е написан на варваризиран латински: Mesia вместо Moesia, hec вместо haec и Bulgaria вместо Vulgaria. Това не е характерно за IV век, защото при единственото споменаване на българите от IV век в Анонимния латински хронограф от 354 г. те са наречени vulgares, а не bulgares.

Втората карта е от VІ век от "Равенски космограф" (Ravennati Cosmographus). Отбелязано точно под TRACIA е името Bulgari и текст: Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt. Точният превод е: “Между Тракия или Македония и Долна Мизия живеят отскоро българи, които са дошли от споменатата по-горе Голяма Скития. Досега "modo" беше превеждана погрешно от латински като "само", макар че първото значение на думата е "отскоро". Картата е съставена 100 години преди времето на Аспарух. За автор космографът посочва Йорданес – готски историк от VІ век.

Тези две старинни карти са пряко доказателство за това, че българите се заселват на Балканите южно от Дунава още през ІІІ – ІV век много преди идването на Канас Юбиги Аспарух. Когато той идва тук, не създава нова държава, а просто разширява границите на Стара Велика България и премества столицата ѝ в Плиска. Аспарух очевидно е знаел, че идва при своите сънародници.

image

image
Гласувай:
9
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - Здравей, Лавал!
12.11.2016 20:17
Харесвам стари карти! - Поздравления за находката, Лавал!
Интересна е тази - цветната, дето прилича на Глобус (кръг) - де е Азия, де е Европа, де е Африка - и как са свързани... обгърнати от (2) Океани...

Днес, четох песни Родопски, в които се споменава и Дунав (реката) - докъде са стигали Родопчанци, че знаят за Дунав и за още много...

“Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt”.
“Между Тракия или Македония и Долна Мизия живеят отскоро българи, които са дошли от споменатата по-горе Голяма Скития”
- Съмнявам се, малко, в превода!... Ище още малко да се барне, както се казва!

Поздрави!
цитирай
2. laval - За Индирам
12.11.2016 20:51
Благодаря за добрите думи! Съгласен съм за превода, но той не е мой. Аз не знам латински, а само италиански.
цитирай
3. indiram - ...
12.11.2016 23:35

Знам, че не е твой превода - вижда се!
И аз не знам латински, ама се кьоря у Латинско-Български речник, дето го имам от...
Опитах да уча и италиански - нещо не ми се получи, :-)))

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 672403
Постинги: 907
Коментари: 1234
Гласове: 2636