Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2018 12:07 - Мозайките на Марцианопол
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1715 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 26.03.2018 22:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Музеят на мозайките се намира в Девня, античния Марцианопол. Той е музей in situ и се помещава в специално построена сграда, чиято цел е да запази археологическите открития. Тук през 1976 при археологически разкопки е разкрита голяма римска сграда с великолепни мозайки. Именно върху част от основите на тази сграда е построен музеят по проект на архитект Камен Горанов. Античната сграда е била датирана от времето на император Константин I Велики в края на III и началото на IV век и е просъществувала до VІІ век. Сградата е представлявала градска къща (villa urbana) с размери 37 x 38 m и е заемала площта на цял квартал (insula) в римския град Марцианопол, който бил един от най-големите римски градове в тази част на империята. По план е била типично гръко-римско атриумно-перистилно жилище, при което вътрешният двор (атриум), настлан с каменни плочи и със зидан кладенец по средата е заобиколен от три страни от жилищни постройки и колонада. Заемала е площ от 1402 m2 с общо 21 жилищни, стопански и складови помещения. Стените на жилищните помещения са били покрити с цветни мазилки и стенописи. Пет от помещенията на сградата и портикът са покрити с многоцветни подови мозайки – едни от най-добрите образци на римското мозаично изкуство от това време, открити в България. Три от тези мозайки са представени в музея на място (in situ) в помещенията, където са открити, а останалите, след консервация и частична реставрация, са пренесени върху нова носеща основа. Мозайките са изработени от малки камъчета – кубчета от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло в 16 цвята. Те изобразяват главно персонажи и сцени от гръко-римската митология, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви. Мозайката, покриваща пода на дневната стая, изобразява щита на богинята Атина Палада, украсен в средата с отрязаната глава на Горгона Медуза. Целта на това изображение била да защитава стопаните от злото и да вкаменява недоброжелателите със страховитата си външност и смразяващ поглед. Подът на спалнята на сградата е покрит с друга красива мозайка, илюстрираща любовен сюжет. Приемната зала на сградата е най-голямото помещение в нея, покрито с мозайка. Едно от централните пана на мозайката представя старогръцката легенда за отвличането на Ганимед. Засега това е единствената мозайка с този сюжет, открита в България. Мозайката Сезони е покривала пода на женската стая в къщата. Друга мозайка, известна като Панонски волути, е открита при разкопки в източната част на Марцианопол в постройка, която вероятно е била старохристиянска базилика. Украсата на мозайката се състои от повтарящи се геометрични мотиви в четири цвята. В залите на музея е представен също и разнообразен материал, свързан с архитектурата на сградата и бита на нейните обитатели.

image

image

image

image

image



Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Това са богатите градове покрай ...
22.02.2018 19:51
Това са богатите градове покрай морето- в тях има всичко,което е трябвало да има в един римски град.
цитирай
2. lexparsy - Благодарим за снимките и обясненията laval.
23.02.2018 12:00
Радвам се че тези мозайки са съхранени и на показ, за разлика от други културни ценности не само рушашти се но и неразтълкувани за Истинския смисъл и разбиране на Историята...
цитирай
3. rosiela - Много хубав материал,Лазаре,
23.02.2018 12:17
не съм ходила там.
цитирай
4. kvg55 - laval,
23.02.2018 15:19
Красота запазена през вековете.
цитирай
5. laval - Благодаря!
23.02.2018 17:07
на всички. Опитвам се да показвам интересни неща в и около Варна.
цитирай
6. barin - Здравей, Лазаре. Публикуваш ин...
27.02.2018 06:19
Здравей, Лазаре. Публикуваш интересни неща от града, в който живеем- Варна. .Намирам такива, за които по-малко знам. В момента в града има ремонти по улиците и задръствания, но съм убеден, че е за добро.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101512
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967