Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2018 19:14 - Абритус
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1963 Коментари: 4 Гласове:
15

Последна промяна: 26.03.2018 22:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Абритус възниква през І век от н. е. като римско военно укрепление, построено върху старо тракийско селище. Развива се като важен градски център и се превръща се в един голям добре устроен късноантичен град по римско време в Мизия, който бележи своя възход в ІІІ – ІV век. През ІV век крепостта се простира на площ от 14 хектара и има крепостна стена с дебелина 3 m и височина 12 m с 4 порти и 35 бойни кули. През 586 е унищожен от аварите. През VІІ - VІІІ век на негово място е изградена българска крепост, която просъществува до Х век. През 1887 са направени първи разкопки. През 1953 започват детайлни проучвания. За съжаление древният град става обект на истинско комунистическо варварство през годините 1952 – 1953, когато народната власт построява фармацевтичния завод Антибиотик направо върху голяма част от територията на Абритус. Интересно е, че дълго време не е било известно името на селището. Едва в 1980 благодарение на една открита варовикова колона се потвърждава, че става дума именно за Абритус, който е споменат в редица източници. През 251 край стените на Абритус се провела битката между римляни и готи, в която за пръв път загива римски император, а именно Траян Деций, както и синът му Херений Етруск, който току-що бил провъзгласен за съимператор. Днес Абритус е археологически резерват, намиращ се в местността Хисарлъка на 2 km от Разград, обхващащ площ от 3200 m2. Впечатление правят големия размер на крепостта, останките от стария зид и реставрираната кула. Виждат се руините на перистилен комплекс, състоящ се от правоъгълен вътрешен двор и сграда, бивша резиденция на висш държавен магистрат. На четирите страни на двора се извисяват римско – йонийски колони. В източната и западната част на комплекса са разположени останките на стопански помещения. От южната му фасада се влиза в 6 магазина. И насред всичко това е завода. Местните хора разказват, че при строежа му са били използвани камъни от древния Абритус. За съжаление централната част от някогашния римски град лежи под Антибиотик” и така е заличена завинаги. В резервата Абритус е уреден археологически музей. Големите находки са изложени на открито. Тук е открито най-голямото монетно златно съкровище, състоящо се от 835 солида, което е показано със снимки. Посетителите могат да видят по-малко златно съкровище от солиди, датирано от Х век. В парковата част на Абритус са експонирани 70 епиграфски паметника от римската епоха и множество надгробни надписи на старогръцки и латински. През последно време римският град Абритус отново е обект на археологически проучвания благодарение на европрограми.

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
12.03.2018 11:25
Всъщност тези готи са гети и по-точно казано-Бълтари!
Римската армия е намерила "подслон=" в Абритус!
Абри на френски,както в песента на Жо Дасен означава подслон!
Имам теза, неопровергана досега, че смяната на името гети с готи е станало по времето на Каракала , заради името на брат му Гета, който той собственоръчно убива И изпада в истерия при споменаване на името му А какво остава за цял народ с това име!?
Да обичам Рим, но повече от него обичам...Стара България!

Хубав ден!
цитирай
2. nalia - Ех, леолеонов помфрит - фр.пържени картофки:))
12.03.2018 13:57
Ако тези готи за гети, то кои са германското племе готи и тракийското гети?

Интересен постинг, поздрави!
цитирай
3. shtaparov - Римляните също били предателски ...
12.03.2018 14:25
Римляните също били предателски народ подобно на гърците- подло предателство станало причина да загинат Деций и сина му.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Като не си наясно с нещата, не взимай отношение!
13.03.2018 11:17
nalia написа:
Ако тези готи за гети, то кои са германското племе готи и тракийското гети?

Интересен постинг, поздрави!


Не е задължително!
На всяка манджа мерудия!
Имам маса публикации в печата на тази тема!... Напиши контра статия

Такъв е редът, а не пържени картофки!
Когато не съм сериозен или се шегувам, заповядай!
За да се убедиш ,че съм по-добър от тебе! Без обиди!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100600
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962