Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2018 18:36 - Дуросторум
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3903 Коментари: 6 Гласове:
18

Последна промяна: 26.03.2018 22:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Силистра е град с богата и древна история. През вековете носи имената Дуросторум, Доростол, Дристра, Дръстър. Основан е като селище в ІV век пр. н. е. от траките гети и става столица на царството на владетеля на Добруджа Ролес. През 29 от н. е. била изградена римската крепост Дуросторум (Durostorum), което значи силна крепост. Тя имала важно стратегическо значение за провинция Мизия. През 105 – 106 тук бил преместен ХІ Клавдиев легион. Край стените на лагера на легиона израснали неукрепени квартали с цивилно население, познати като канаби и градът се разраснал. При управлението на Император Марк Аврелий Дуросторум получил от 169 до 176 статут на самоуправляващ се град (муниципия). Процъфтяват редица занаяти като производство на керамика и бронз, златарство и търговия. Тук е роден Флавий Аеций, известен като последният римлянин” и “спасителят на Рим”. През 238 градът е унищожен от античното племе карпи. Бил възстановен и до VІ век остава главен форпост на империята в борбата ѝ с прииждащите от север племена. През VІ век тук се заселват българи, които му дават име Дръстър. При управлението на Канас Юбиги Омуртаг е изградена Дунавската резиденция на българските владетели, наречена Преславния дом на Дунав. При крепостните стени на Дръстър Цар Симеон І Велики спрял нашествието на маджарите. Той се установил тук в 896 – 897. През 927 Дръстър става резиденция на първия българския Патриарх Дамян. В Първата Българска Империя градът е важен политически, религиозен и културен център. Между 969 и 971 е арена на войни между България, Киевска Рус и Византия. Вече под името Доростол е завладян, разрушен и повторно съграден от Император Йоан Цимисхи. В годините на византийско господство през ХІ – ХІІ век е обявен за политически и религиозен център на Северна България. Името му е променено на Теодорополис в чест на Теодор Стратилат. С възстановяването на българската държава от Асеневци връща името си и отново е проспериращ център и седалище на митрополит.  В края на ХІV век е столица на самостоятелното феодално княжество на Теодор Светослав и деспота Иванко (Йоан) Тертер. Градът е завладян от турците в 1388 и е наложен като център на вилает. По време на Османската империя Силистра е важна крепост на Дунав. В Силистра има много останки от римско време, включително една от най-ценните в Европа късноантична гробница със стенописи от ІV век. Експонатите от древното минало са изложени в самия център на града в архитектурно – археологическия резерват Дуросторум – Дръстър – Силистра заедно с разкритата наскоро Патриаршеска базилика на Патриарх Дамян, която е първата патриаршеска църква в българската държава и втора по големина в страната.

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
22.03.2018 19:34
Да, пишат го Доросторум, Доростол, но е Дуро....
Дуро е твърд на латински, на френски е дюр
Следователно става дума за твърдина, крепост И това е маркирано в името й!
няма нищо случайно, както се мъчат да ни убедят някой! Че например, случайно са забогатели.....?
Моля?

Хубава вечер!
цитирай
2. laval - Би трябвало да кажа
23.03.2018 18:27
че доживях да видя мой постинг начело на най-популярните. За съжаление обаче мисля, че някой го е напомпил по неизвестни за мен причини. Ако не е така, ще се радвам. Засега ще го оставя така. На не приемам в никакъв случай това помпане ...
цитирай
3. allbatros - Ти не приемаш това помпане, но някои ...
23.03.2018 18:54
Ти не приемаш това помпане, но някои само за това живеят.
Да си гледат мутрите на първа всеки ден.
Едно чучело най вече.
цитирай
4. laval - Мен лично
23.03.2018 19:38
не ме вълнува първа страница, особено ако съм там с измама. Предпочитам да знам реално колко души ме четат. Това са 100-200-300 души и аз пиша именно за тях.
цитирай
5. radostinalassa - Аз подозирам кой е
29.03.2018 19:10
Но само толкова
цитирай
6. radostinalassa - Четох един стар постинг
29.03.2018 19:13
В него предлагате някаква българска латиница, за да били грамотни младите. би трябвало да се осъзнаете. Все пак мисля, че сте историк.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099079
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960