Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2018 20:03 - Златната купа от Казичене
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1192 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 03.04.2018 20:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Често археологическите открития стават съвсем случайно. В 1969, докато копаят с багер край софийското село Казичене, работници попадат на забележителна находка: три съда, поставени един в друг – глинен, бронзов и златен. Глиненият съд бил голяма купа, прецизно оформена и изгладена. Подобни купи са познати от тракийската керамика от VІІ – V век пр. н. е. Бронзовият съд бил котел, подобен на котлите от древната държава Урарту в Арменското плато. Такъв съд дотогава не бил намиран в България. Той е датиран в VІІ век пр. н. е. Златният съд представлява ниска полусферична купа с размери: височина 14.5 cm и диаметър 24 cm с тегло 1050 g. Купата е с цилиндрично гърло, украсено с декоративни жлебове (канелюри). По вътрешните стени на купата има широки изпъкнали вертикални ребра. Дъното е украсено с два концентрични кръга с 9 релефни пъпки. Изработена е чрез техника на коване. Предполага се, че тя е погребален дар и че трите съда били положени в символичен гроб (кенотаф) на тракийски вожд на племето серди. Златната купа е датирана в ранножелязната епоха (Х – ІХ век пр. н. е.). Изглежда, че е ползвана няколко века в храм с религиозна цел, преди да бъде положена в кенотафа заедно с глинената купа и бронзовия котел, вероятно към VІІ – VІ век пр. н. е. Златната купа от Казичене е още едно свидетелство за високата култура на живялите по нашите земи тракийски племена. Днес и трите съда се пазят и могат да се видят в Музея за история на София.

image

image




Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - laval,
03.04.2018 23:29
За пръв път чувам за тази находка.
цитирай
2. rosiela - Там има и други находки.
04.04.2018 18:52
Три римски кръста, единият в частен двор. Собственикът бил толкова прост, че нанизвал стари гуми върху кръста. Умна жена му казала да не прави това, небогоугодно е. Той обаче не й обърнал никакво внимание. Не след дълго кола бутва внук му на един уличен завой в Казичене и момчето от автомобилна гума умира.
Кажи сега, че като разгневиш Бога, най - лошото не идва като възмездие. Знам този случай от жената, която му е казала на дядото.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099535
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960