Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2018 20:57 - Плочите от Филипи
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 944 Коментари: 0 Гласове:
18

Последна промяна: 08.04.2018 09:25


Плочите от Филипи са средновековен български епиграфски паметник на Канас Юбиги Пресиян (836 – 852). За пръв път са открити от французина Отец Браконие в 1707. Той преписал, макар и недотам точно началото на надписа. Това е най-дългия старобългарски надпис на гръцки език. Бил е издълбан върху шест плочи. За съжаление са запазени само първата и шестата плоча или началото и края на текста. Филипи (на гръцки: Φίλιπποι; на латински: Philippi) се намира между Драма и Кавала в Беломорска Тракия. През 837 Пресиян го присъединява към България. От 850 е отново в границите на Византия. Очевидно надписът е съставен между 837 и 850. С годините плочите са били засипани и са открити отново в 1923 при разкопките на голямата християнска базилика във Филипи, на 12 km северно от Кавала. Самите плочи са четвъртити от едрозърнест мрамор. Плочите са били част от стилобата на базиликата, която е основа, от която се издигали колоните. Текстът от двете плочи е публикуван за пръв път в 1928 от чеха Франтишек Дворник в списанието Ecole Francaise d’Athenes на Френския археологически институт в Атина. През 1931 и Йордан Иванов публикува писмения паметник в книгата си Български старини из Македония. Той обаче ги разглежда като два отделни надписа. Летописният надпис от Филипи се отнася за похода на кавхан Исбул в земите на смоляните в Родопите. Днес плочите от Филипи са изложени в местния археологически музей при разкопките. Ето го и самото им съдържание:

На гръцки език:

 

Το]ν πολων Βου(λ)γαρον [ο] εκ θεου αρχον ο Περσιανος απεστιλεν Ι[σ]βουλον τον καυχανον δοσας αθτον φοσατα κ(ε) τοω ητξιργου βοιλαν κ(ε) τον κανα βοιλα κολοβρον κ(ε) ο καυχανοσ επι τουσ Σμολεανους ον ...

Η [τησ] την αληθηναν γυρευη, ο θ(εος) θεορι.κ(ε), η τησ ψευδετε, ο θ(εος) θεορι. Τουσ Χριστηανους οι βουλγαρισ πολα αγαθα επυισα[ν] κ(ε) οι Χριστηανοι ελησμονησαν, αλλα ο θ(εο)ς θεορι.

Превод:

 

На многото българи от Бога архонтът Персиан изпрати капхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боил колобъра и капханът срещу смоляните. ...

Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда.

image

image




Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4102565
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21968