Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2018 23:14 - Волжкобългарските летописи
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1658 Коментари: 4 Гласове:
16

Последна промяна: 17.04.2018 00:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През 921 в столицата на Волжка България Велики Булгар пристигнали посланиците на Арабския халифат. Като резултат през 922 бил приет исляма като държавна религия на втората българска средновековна държава. Древнобългарската писменост била заменена от арабицата. От Х век до падането на Волжка България под руска власт била създадена богата литература с арабско писмо. Немалка част от нея се падала на историческите летописи. Много от тях се загубват през вековете, но и немалко се запазват до наши дни. За тях се знае много малко, защото Русия все още ги крие от света и никой няма достъп до тези безценни ръкописи. Известно е, че през 1962 на тримата руски учени Л. В. Дмитриева, А. М. Мугинов и С. Н. Муратов им било позволено да каталогизират наличните тюркоезични текстове с историческо съдържание. Те са работили под редакцията на А. Н. Кононов. Това се прави в Института на народите на Азия към Академията на науките на СССР. През 1963 ръкописите са заведени по всички правила на библиографията и им е даден библиотечен шифър. През 1965 в тираж 1150 броя излиза труд “Описание тюркских рукописей народов Азии, т. І, История. Немалка част от тези ръкописи се отнасят до историята на Волжка България. Това е официалната информация за тези ръкописи, които продължават да се пазят в тайните сейфове на руските архиви, без досега да са видели бял свят. За сметка на това обаче и вместо тях през 1993 се появява Джагфар тарихъ”. Аз споделям мнението, че това е фалшификат от втората половина на ХХ век. Причините са три. Първо: легендата за появата на този текст е прекалено съмнителна; второ: и неизкусен в историята човек може лесно да види в текста смесването на реални исторически факти с измислици и откровени лъжи и трето: текстът е представен на руски при уж изчезнал оригинал, писан на арабица. По съдържание тази книга прилича много на фентъзи роман. Толкова като коментар. За българската история летописите от Волжка България биха имали огромно значение за изясняване на белите петна в нея, а така също и за разчитане на текстовете, вероятно съставени на древнобългарски език с арабица. По моето скромно мнение трябва да бъдат положени всички усилия за осигуряване на достъп на български учени до тези дълбоко засекретени ръкописи. Но явно Русия има защо да ги крие.

Град Велики Булгар

image

Книгата - Опис от 1965

image

image



Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Добро утро, Лазаре. Това събитие от ...
17.04.2018 06:06
Добро утро, Лазаре. Това събитие от 921 г. е важно за Волжка България, тъй като е определя към ислямските страни. Може би затова има много войни между Волжка България и Киевска Рус. Евентуално приемане на друга религия би предопределило съвсем различно развитие и съдба.
Поздрави
цитирай
2. laval - Разбира се
17.04.2018 21:47
че приемането на исляма е предопределило историята на Волжка България.
цитирай
3. shtaparov - "Болгар- град на славяните, ...
18.04.2018 12:37
"Болгар- град на славяните,който се намира на север. В него е толкова студено,че понякога вали сняг даже и през лятото.": перифразиран цитат от древен арабски летопис за Волжка България.
цитирай
4. laval - Вероятно имаш предвид
18.04.2018 12:45
пътеписа на ибн Фадлан. Само че той пише за сакалиби, не за славяни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100817
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962