Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2018 22:29 - Мир за Корея
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1977 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 28.04.2018 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Рядко вземам отношение по актуални теми от международната политика. През тези дни обаче се случи едно историческо събитие. Думата ми е за наистина историческата среща на лидерите на двете Кореи. На демаркационната линия в демилитаризираната зона между двете страни се срещнаха президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и висшият ръководител на Северна Корея (КНДР) Ким Чен-ун. След войната от 1953 на Корейския полуостров между двете държави беше сключено само примирие. De jure те продължаваха да са в състояние на война вече 65 години. На срещата беше подписана декларация, с която бе обявено, че те “вече не са във война” и че “започва нова ера на мир”. Нещо повече, Ким Чен-ун дори прекрачи демаркационната линия и стана първият севернокорейски вожд, стъпил на южнокорейска земя. Двамата лидери не само се ръкуваха, но в края на срещата дори братски се прегърнаха. Всичко това бе широко отразено по всички световни медии. Няма да скрия, че като нормален човек се радвам на това събитие. В тези две държави живее един и същ народ, корейския, но с коренно различна историческа съдба. Докато Република Корея (на корейски, хангъл: 대한민국; ханджа: 大韓民國; Теханмингук) е една от най-развитите държави в света, то Корейската Народно – Демократична Република или КНДР (на корейски, хангъл: 조선민주주의인민공화국; ханджа: 朝鮮民主主義人民共和國; Чосън Минджуджуи Инмин Конхуагук) пък е най-тоталитарната държава в света. Народът на Северна Корея е може би най-изстрадалия в съвременната история след десетилетията на комунизъм. Между двете Кореи лежи огромна пропаст в политическо и икономическо отношение и начина на живот. Северна Корея освен всичко друго е една силно милитаризирана държава, а народът на тази страна страда от недоимък и буквално гладува. В последно време обаче има някаква надежда. Изглежда Ким Чен-ун започва да прави икономически реформи по китайски образец и ще разреши частната икономическа инициатива в страната. Това може да промени нещата по подобие на Китай. Ако това стане, ще може да се мисли и за някакво обединение на Корейския полуостров в една държава, както това вече се случи с Германия. Дано пък в обозримо бъдеще да го доживеем.

image

image

image

image



Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Дано.
28.04.2018 22:37
Това е истинският път за тях.
цитирай
2. barin - Лидерите на двете Кореи направиха ...
29.04.2018 06:06
Лидерите на двете Кореи направиха само първата стъпка към затопляне на отношенията, Лазаре. Има още много до помиряване и обединение, но все някога двете държави ще се обединят.
Поздрави!
цитирай
3. laval - Безспорно е
29.04.2018 08:52
че имат много дълъг път, докато стигнат до федерация или обединение, Иване.
цитирай
4. kvg55 - laval,
29.04.2018 09:24
САЩ трябва да се разкарат военно от региона за да могат двете Кореи да се споразумяват свободно. Двете страни нямат нужда от посредник.
цитирай
5. laval - Същото
29.04.2018 11:03
се отнася и за Русия и Китай, които досега подкрепяха режима в Северна Корея.
цитирай
6. getmans1 - Трудна работа ще е такова обинен...
29.04.2018 23:35
Трудна работа ще е такова обинението на един народ двете части от който живеят в два различни свята. Германския модел там няма да проработи, за Виетнамския пък съвсем да не говорим.
Ако С. Корея тръгне по китайския модел на икономическо развитие пропаста която разделя двете общества пак си остава, сегашните севрнокорейски партократи ще станат капиталисти но разликата в жизнения стандарт на двете части от този народ пак ще си съществува. Дори и в иначе силна и сега Германия това сие факт.
Вярно е, че манталитета на източно аьиатците е малко по друг но все пак е незаобиколим фактор.
цитирай
7. laval - Сигурно си прав
29.04.2018 23:45
но на много хора, включително и на мен, им се иска това някакси да стане.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4141465
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22164