Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 12:42 - Авицена
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2897 Коментари: 7 Гласове:
16

Последна промяна: 11.08.2018 19:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Авицена (на латински: Avicenna) е най-великия учен енциклопедист на Изтока. Той е согдийски лекар, философ, естествоизпитател, поет, музикант, най-значимата личност от Ислямския златен век. Роден е на 16 август 980 в Афшана близо до Бухара, днес Узбекистан. Баща му Абдалах бил уважаван учен от Балх, Бактрия. Майка му Сетарех била от Бухара. Пълното му име е Абу Али ал Хусаин ибн Абдалах ибн ал Хасан ибн Али ибн Сина (на фарси: ابو علی الحسين بن عبد الله بن سينا). Авицена е латинското му име. Пише на арабски и персийски (фарси). Автор е на 450 труда в различни области на науката, като до наши дни са достигнали 240, включително 150 по философия и 40 по медицина. Авицена бил последовател на Аристотел и Платон. Смятан бил за Баща на съвременната медицина. Най-важните негови трудове са енциклопедичните Книга на лечението и Канон на медицината, която била учебник по медицина в средновековните университети до средата на ХVІІ век. Авицена има трудове по астрономия, алхимия, богословие, география, геология, логика, математика, поезия, физика и психология. Като малък семейството му се преместило в Бухара. На 10 знаел корана наизуст. От индиец изучил аритметиката, а от амбулантни учени други висши науки. Ислямско право учил при учения Исмаил ал Захид, а философия при Абу Абдулах Натели. Изучавал още Елементи на Евклид, Алмагест на Клавдий Птолемей и Метафизика на Аристотел. На 16 започнал да се занимава с медицина. През 997, само на 17, бил назначен като личен лекар на Саманидския емир, чиято придворна библиотека ползвал. На 18 вече бил с репутация на вещ лечител. В 1004 се отправил към Ургенч в Хорезъм. Там везирът му отпуснал малка стипендия. В 1012 отишъл в Горган на Каспийско море, където преподавал логика и астрономия. От този период се датира началото на Канон на медицината. Впоследствие се установил в Рей в Персия. Там написал 30 от кратките си творби. След това се насочил на юг в Хамадан, където емирът Шам ад Даула го ангажирал като личен лекар и дори го издигнал до везир. Тук написал и преподавал своите Книга на лечението и Канон на медицината на ученици. След смъртта на емира загубил поста на везир и изпаднал в немилост. Избягал от Хамадан в 1025. Успял да стигне до Исфахан, където емирът Мухамад ибн Рустам Душманзияр го посрещнал с почести. Авицена прекарал последните 10 или 12 години от живота си в негова служба. Авицена обичал и забавленията, които в крайна сметка скъсили живота му. Авицена бил въздигнат до основен медицински авторитет в европейските университети от ХІІ до ХVІІ век. Трудовете му, особено по медицина, били преведени на латински и се изучавали. Най-известният от тях, на който той дължи репутацията си, е Канон на медицината. Той бил издаден през 1491 в Неапол на иврит и през 1593 в Рим на арабски. Латинската версия има 30 издания, основани на първоначалния превод на Джирардо от Кремона. Починал е на 18 юни 1037 само на 57 години в Хамадан, Иран, където е и погребан. През 1954 на гроба му е открит мавзолей.

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Благодарим за този постинг Лазар
20.05.2018 14:11
Само искам да отбележа че общото му със съвременната медицина е само научното изследване на човешкото тяло.
Но както и той, така и Лечителството в историята винаги, и диагностиката и лечението на болестта са се разглеждали Холистично (като дисхармония на цялото тяло, даже и духа), за разлика от практиката на съвременните Доктори, които ни лекуват като роботи с взаимно заменяеми части…
Има един много хубав филм за него The Physician / Лекарят (2013) (аз бих превел Лечителя :-)
Препоръчвам ви да го гледате.
цитирай
2. kvg55 - laval,
20.05.2018 15:07
Авицена се родее със западноевропейските енциклопедисти.
цитирай
3. laval - Филма бих го гледал
20.05.2018 15:24
с удоволствие, стига да ми попадне. Да, енциклопедист е, но доста по-ранен.
цитирай
4. lexparsy - Всъщност филма описва търсенията ...
20.05.2018 15:54
Всъщност филма описва търсенията на един английски лекар, който открива на изток школата на Авицена през 11 век... Добре е да го гледа всеки лекар :-)
Аз реших че си заслужава да го гледам пак и го качвам от Замунда.
Ако не се справяш с качване на торенти и субтитри, по-късно може да го пусна качен в "облак" за да го гледаш на компа :-)
цитирай
5. lexparsy - https://cloud.mail.ru/public/G26v/TG93XpqNM
21.05.2018 04:14
Това е линк към филма „The Physician“ качен на mail
Според моите критерии е с много добри артисти, режисура и много реалистична сценографска визия за епохата. А и с добри послания за разликата между източното лечителство и западната медицина.
П.П. последното не е май точно така, като го гледах повторно :-)
цитирай
6. laval - Благодаря!
21.05.2018 07:37
Благодаря за този линк, lexparsy!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099496
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960