Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2018 11:27 - Санторини
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1927 Коментари: 2 Гласове:
25

Последна промяна: 04.11.2018 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Санторини (на гръцки: Σαντορίνη) или Тира (на гръцки: Θήρα) е един от най-известните егейски острови. Той е сред основните кандидати за местонахождението на потъналата Атлантида. Бил е колонизиран в 3000 пр. н. е. от минойците от Крит. През 1450 пр. н. е. огромно изригване на вулкан предизвикало цунами. Смята се, че то достигнало до Крит и унищожило минойската цивилизация. В средата на острова се образувал голям кратер (калдера) и така той придобил сегашната дъговидна форма. На малкия остров Неа Камени в центъра на архипелага все още има активен вулканичен кратер. През VІІІ век пр. н. е. тук се заселили дорийци, които го нарекли Тира (Тера на старогръцки). Името Santorini било дадено от венецианците, завладели острова в ХІІІ век. Като курорт остров Санторини започва да се развива в периода 1960 – 1970. Той привлича туристи от много страни благодарение на красивите си плажове и кристално чистата вода. Главен град на острова е Тира. Визитната му картичка е изгледа със синьо кубе на църквата Агиос Минас от ХVІІІ век. Известни селища са също Иа и Акротири, които са не по-малко живописни. При Акротири са разкрити останки на минойски град, разрушен от изригването на вулкана. Островът е осеян с много хотели, таверни, кафенета, ресторанти, барове и дискотеки. В Тира има Археологически музей и Музей на праисторическа Тера с богати колекции ценни експонати от античността и неолита.

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
04.11.2018 11:36
Да, вулканът е ликвидирал Минойската цивилизация Някои свързват острова с Атлантида
Вулканът е активен Английски учевни правеха замервания и те показваха ,че той е в близост до изригване Ако е в мащаба на това преди 3600 години, ще ликвидира Европейската цивилизация , а и не само нея!
Но дано се забави изригването, докато бъдещите хора намерят решение Е, не е толкова мощен, като Йелоустон, но със сигурност ще докара полярна зима по ширините ни!

Хубав ден!
цитирай
2. zaw12929 - Чувства се слънчевия блясък и кр...
04.11.2018 17:35
Чувства се слънчевия блясък и красотата е като сладка мелодия- искати се да отидеш там!
Поздрави за упоритостта! Лека вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4134641
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22120