Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2018 11:03 - Валенсия
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 6775 Коментари: 2 Гласове:
23

Последна промяна: 10.12.2019 20:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Валенсия (Valencia; на испански /кастилски/: [balenθja]; на валенсиански: [valensja]) е столицата на автономния регион Валенсия в Испания. Бил основан в 137 пр. н. е. от римляните под името Валенция (Valentia) на мястото на старо иберийско селище. В 413 станал част от Кралството на вестготите. През 714 бил завладян от маврите, които го включили в Кордовския халифат, когато носил името Балансия (на арабски: بلنسية). В 1094 бил освободен от войски на Арагон, предвождани от Ел Сид, но през 1102 маврите са си го върнали. Едва през 1238 бил повторно освободен от Арагонския Крал Хайме І Арагонски и бил включен в новосъздаденото Кралство Валенсия. Именно във Валенсия била основана първата печатница на Пиринейския полуостров. През 1478 бил отпечатан превод на Библията на валенсиански език. Всъщност валенсианският език, говорен във Валенсия и каталонският, говорен в региона на Барселона, са един и същ език под две различни имена. Банкери от Валенсия са отпуснали заем на Кралица Исабела, с който финансирала плаването на Христофор Колумб през 1492, при което той открил Америка. Валенсия е третия по големина град в Испания с много забележителности. Катедралата Санта Мария е построена от 1262 до 1356. В специален параклис се пази чаша, призната от Ватикана за Светия Граал. Копринената борса Ла Лоджа де ла Седа е готическа сграда от ХV век. Музеят на изящните изкуства разполага с огромна колекция от картини. Тук се намира и Националния керамичен музей в дворец от ХV век. От старото корито на река Турия е създаден парк, който опасва центъра на града. Валенсия е не само старинна, но и модерна. Гордее се с футуристичен Град на изкуството и науката на площ от 350000 m2., пет сгради с уникална архитектура. Научният музей Принц Фелипе е оформен като скелет на кит. Киното Хемисферик е с полусферичен купол. В Двореца на изкуствата Кралица София се изнасят оперни спектакли. Умбракъл е озеленен наблюдателен пункт. Осеанографик е най-големия в Европа аквариум с 40000 морски обитатели. В района на Валенсия живеят и много българи.

image

image

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
24


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
10.11.2018 14:37
Да, граалът е във Валенсия!
Впрочем имат съвременен архитект, който съперничи на Гауди по отношение творческите си виждания! Футуристичният център е негово дело!
Баленсия и Барселона са в негласно съревнование Въпреки всеобщото мнение ,че Барселона е върхът, по мое скромно мнение, по красота и подредба, Валенсия превъзхожда Барселона!И то значително! Градът е и по-красив!

Хубав ден, Лазаре!
цитирай
2. ganini - Като чета това...
12.11.2018 20:33
...си мисля: а къде сме ние? Преди 20 години минах оттам с кола. Какво устройство на града, улици, какви лампи, какъв ред. Още 200 години няма да стигнат на нашата комунистическа държава да стигне донякъде. Ама Франко беше патриот и спаси Испания от чумата!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4088899
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21903