Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2019 09:45 - Логограмите
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 7149 Коментари: 6 Гласове:
21

Последна промяна: 29.06.2019 10:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Логограмите са писмени знаци, които представляват цели думи или изрази. Една логограма може да има различни значения в зависимост от смисъла. Един и същ писмен знак може да се произнася по различен начин. Възможно е и обратното – различни знаци да се произнасят по еднакъв начин. Ние много неправилно сме свикнали да наричаме китайските знаци йероглифи. Всъщност те са логограми. Йероглифна е само древноегипетската писменост. Китайските логограми са най-древната писмена система в света, използвана непрекъснато през вековете от създаването си до наши дни. Според легендата била създадена през 2650 пр. н. е. от Цандзие (на китайски: 倉頡; пинин: cangjie), който бил историк на митичния Жълт император Хуанди. Това означава, че китайците пишат с тях от 4669 години. Китайските или хан логограми (на опростен китайски: 汉字; на традиционен китайски – мандарин: 漢字; пинин: hanzi) са били единствения и общоприет начин за изписване на китайския език. Известни са и като синографи, а китайската писменост като синография. Китай била империя с огромно влияние в източната част на Азия. От Китай будизмът се разпространил в редица далекоизточни страни. Китайската култура и писменост намерили прием в Япония, Корея и Виетнам за един доста продължителен период от време.

В Япония китайските логограми навлезли в края на ІV и началото на V век, когато от корейското Кралство Пекче пристигнал корееца Уани и донесъл известния списък от 1000 логограми, който бил наречен Сенджимон (на японски: 千字文 /Senjimon/). Чак до началото на ХХ век списъкът Сенджимон служел като уводен курс в японската писменост. Графичната форма на китайските логограми в Япония изобщо не се променила, нито значението им, но в звуковата им форма и начина им на четене промените били значителни. Японската писменост официално се нарича Канджи Кана Маджирибун (на японски: 漢字仮名交じり文 /kanji kana majiribun/). Тя е смесена писменост от китайските логограми Канджи (на японски: 漢字 /kanji/) и сричковите букви Кана (на японски: 仮名 /kana/). Японската сричкова азбука има 2 варианта. Те са хирагана (平仮名) и катакана (片仮名). Съвременната японска писменост се оформила след реформата от 1946. В резултат на тази реформа хирагана изместила катакана, която била ограничена само до записването на чуждите думи в японския език. Независимо от употребата на логограмите японската писменост се различава значително от китайската.

В Корея китайската писменост навлязла заедно с приемането на будизма. Хан логограмите са били приспособени към особеностите на корейския език. Тази корейска писменост с китайски логограми се нарича ханча или ханджа (на ханча: 漢字; на хангъл: 한자 /hanja/). През 1443 била създадена друга корейска писменост, известна като хангъл, за която съм писал подробно. Така в Корея дълго време се използвали и двете писмености. В 1949 Ким Ир Сен отменил изучаването на ханча в училищата на Северна Корея (КНДР) и тя престанала да бъде повече използвана. В Южна Корея ханча продължава да се изучава, но чак след VІІ клас наравно с хангъл. Днес всеки южнокореец владее 2000 китайски логограми.

Във Виетнам китайските логограми били възприети в ХІІІ – ХІV век. Те били наречени хан тъ (на виетнамски: han tự) и адаптирани към спецификата на виетнамския език, чиято лексика била силно повлияна от китайския. През 1910 френският католически мисионер Александр дьо Род създал азбука на латиница с много диакритични знаци за виетнамския език.

В китайския език логограмите се наричат Хандзъ или Канси със значението на хан букви”. Това име идва от Златната ера на династията Хан. Съществена особеност на китайския език е това, че фактически логограмите са тези, които обединили страната. Причината е в големите разлики между отделните диалекти. На практика в различните части на тази огромна страна се говорят няколко китайски езика. Официалният език е мандарин или путунхуа, чиято основа е пекинския диалект. Има и много други диалекти. От тях най-популярен е Кантонски, говорен в Гуанчжоу (Кантон), Хонг Конг и Макао от 70 милиона души, следван от Мин, говорен от 40 милиона души в Тайван и провинция Южен Фудзян. Реално никой не знае точния брой на логограмите в Китай и това е предмет на спорове. Правени са различни изследвания. За да е грамотен на китайски човек трябва да научи 2500 логограми. За селските райони нормата е 1500, а за града е 2000 логограми. 3000 логограми са достатъчни за четене на вестници и неспециална литература. Таблицата на използваните логограми в китайския дефинира съществуване на 7000 логограми. Големите томове на тълковните и междуезичните речници съдържат от 6000 до 8000 писмени знака. В Канси речника те са 47035. Големият сборник на китайския език съдържа 55000 знака. В речника от 1994 ”Чжунхуа цзъхай” броят на логограмите е 87019. Речникът на вариантните форми в китайския език определя над 106000 китайски логограми. Огромният брой обаче са мъртви логограми, които отдавна не се използват и такива, които описват ритуални предмети от древността или медикаменти от традиционната китайска медицина.

Изписването на логограмите по правилен и красив начин ставало по специални догми, като се използвала специална четчица и туш. То се превърнало в изкуството калиграфия, за което вече съм писал. Китайската калиграфия имала статут на изкуство още от ІІІ век от н. е. То се ценяло особено високо. Япония и Корея също развили свои собствени калиграфски школи.

Канси – Китай

image

Канджи – Япония

image

Ханча – Корея

image

Хан тъ - Виетнам

image






Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Много изчерпателно хронологично и ...
29.06.2019 15:01
Много изчерпателно хронологично и енциклопедично обяснение даваш Лазар.
Но много ми се иска спонтанно и колкото по памет ми е известно да припомня от какво се състои, и как точно се изгражда една логограма.
Тя може да се състои само от една сигла, която означава съществително или дефиниран обект.
Но когато става на въпрос за глагол, или отношение, или нещо в движение винаги се дели на три части. Обикновено вертикално!
Примерно ако е отношение, се дели на Земя-Човек(обект)-Небе (от долу нагоре)
Ако е действие във времето, Минало-Настояще-Бъдеще.
И така нататък да не импровизирам.
И вече изписването на сигли (значение) в тези части на логограмата придава значението и контекста на израза.
Намеквам само че образованите китайци пишещи поезия могат да разделят на логограмата на осем части. Представи си кръг разделен от 4 линии на равни части.
Поради тази причина не само броят е безкраен, но и (ако си гледал по филмите) един образован и духовен китаец може да ти напише поезия само с една логограма.

Чек сега и друго да подсетя! :-)
Глаголицата уж „написана“ от еди кой си, е още по древна, и всяка буква е изградена по същият принцип. Само че е под формата на руническа логограма, която е еманация на свещен символ, но изразен в неговото действие.
Примерно българският знак Y означава човек свързан с Бога. Божи хора! А хипарския знак обратното. Хора на Земята. А ако си поиграеш, може в този кръг да изпишеш цифрите, (които някой си е нарекъл арабски,) като всяка цифра има броя си ъгли...
азбука, с която да се описва живота.

Ами не знам...! Понеже е модерно вече българите да сме измислили всичко, може пък и някой български Хан да е открехнал фамилия Хан на тези неща :-)))

Приятен летен уикенд да имаш Лазар
   Лекс
цитирай
2. tonsun - Благодаря! Полезен. . Интере...
29.06.2019 16:09
Благодаря!
Полезен.. Интересен.. Оригинален пост!
цитирай
3. laval - Благодаря
29.06.2019 17:08
за ценното и полезно допълнение, Лекс!
цитирай
4. laval - Благодаря
29.06.2019 18:23
за оценката, ТонСън!
цитирай
5. shtaparov - Само с едно не съм съгласен: Китай е ...
01.07.2019 01:38
Само с едно не съм съгласен: Китай е късно създадена държава (края на III в. пр. Хр.) което значи,че "китайските" йероглифи не са китайски,а са създадени като имитация на най-древните Балкански йероглифи от група предкитайски народи. Китайците обаче са лъжци- затова непрекъснато си присвояват чужди постижения и продават невероятен брой фалшиви стоки,които представят за истински.
цитирай
6. laval - Писмената история
01.07.2019 21:34
на Китай започва с династия Шан (около 1550 пр. н. е. – около 1046 пр. н. е.). Не може да се отрича китайската цивилизация, Щапаров. Дала е доста много на света.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4098979
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960