Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2019 10:01 - Антите
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1573 Коментари: 4 Гласове:
16

Последна промяна: 21.07.2019 10:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Антите (на гръцки: Aνται; на латински: Antae) били източнославянски племена според днешната терминология. През І век Плиний Стари писал за венети, докато в VІ век Йорданес писал вече за три племенни съюза: венети, склавини и анти. За венетите вече съм писал в блога. Предполага се, че антите, подобно на венетите произлезли от скитското племе сколоти, описано от Херодот в V век пр. н. е. като скити земеделци. По-известни племена на антите били поляни, древляни, северяни, драговити, радимичи, волиняни, полочани, вятичи, кривичи, бужани, уличи, тиверци. От антите са произлезли източнославянските народи украинци, беларуси и русини. Нужно е да се знае, че въпреки техните претенции руснаците или великорусите не са произлезли от антите. Всъщност, както подробно съм писал вече в няколко статии, това са изкуствено пославянчени угрофински племена, които са обитавали Московия. Реално там славянски племена никога не са живели. Като първа държава на антите се явява Киевска Рус, която е била създадена в 882 от викингското (варяжкото) племе руси и династията Рюрик. Тя просъществувала до 1240, когато била унищожена от монголите. Известно е, че анти и склавини често са воювали помежду си. През ІV Век антите воювали с готите. В 519 са участвали в нападение срещу Източната Римска Империя (Византия), но били разбити от стратега Герман по сведение на Прокопий Кесарийски. Нападенията спрели за години, а антите станали федерати на Византия. В 560 те претърпели поражение от аварите. Първите споменати вождове на антите били Варунбал (133 – 157) и Бож (363 – 375). В 446 – 490 вожд на антите бил Хорсабад. В 468 Анагаст, ант на византийска служба, командвал войските в Тракия, разбил хуните на сина на Атила Денгизих. След като лично го обезглавил, той изпратил главата му в Константинопол. Друг ант на име Всегорд бил също византийски пълководец през тази епоха. Към 535 анти и склавини временно сключили мир. В 555 таксиарх на византийския флот бил Доброгаст. През следващото столетие Балканите били заселени от анти и склавини. Те участвали в етногенезиса на българската нация заедно с древните българи и заварените траки и готи. На изток антите били съставна част както от Стара Велика България, така и от държавите на авари, готи и хазари. Освен Киевска Рус те са създали още няколко славянски княжества: Владимиро – Суздалско, Смоленско, Черниговско и други. В ХІІІ век те станали част от Великото Литовско Княжество, което сключило уния с Полша в 1386. През 1569 била образувана общата държава на поляци и литовци Жечпосполита, за която съм писал в блога. Един от официалните езици в тази огромна държава бил рутенския, от който се развили съвременните източнославянски езици украински, беларуски и русински. Наследници на антите днес са Украйна и Беларус, които продължават да бъдат под силно руско влияние.

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
21.07.2019 20:39
Хубав постинг, но в спорна материя!
Нормански племена в Киев-съмнително И да създадат държава там-също След като нямат в Скандинавието Впрочем завоевателната политика на варангите е отречена от самите скандинавци Изследванията доказват търговските им намерения, спускайки се по реките на днешшна Украйна и Русия- също Няма следи от военни действия!
Там еимабо държава, Велика България Киев е създаден от брата на Кубрат Самбат Кий и носи неговото име
Език, азбука , покръстване идват от нас Киевска Рус е наследник на Велика България, не е създавана от викинги Рус , Рурик са латински имена и са свързани със селски произход Влдимир получава Новгород като наследство от баща си Святослав А Святослав е внук на Владимир Хръз-син на Борис Първи
Имената на славянските племена са късни, в античността стана дума явно за траки Сармати, скити, това също са траки...
Дълга тема е, но очевидво е че на мястото на траките се появяват славяни?с нови имена! И траките изчезват Нормално, при такъв развой!

Не съм против написаното от тебе Просто това е една версия
Но е трудно обяснимо, как варангите, нямащи държава в момента , ще я създадат на чуждо място , а Бълтарите имащи, няма да оставят следи! Освен в езика , в азбуката и покръстването?

Хубава вечер!
цитирай
2. laval - Здравей, Иване!
21.07.2019 21:06
Няма съмнение, че това си е спорна материя. Особено за Киевска Рус. Съгласен съм, че е наследница на Стара Велика България или по-точно на Черна България, но никой не пише за това. Затова не съм го споменал. Колкото до Рюрик, това е още по-спорно. За траки, скити и сармати ще се въздържа от мнение. Нямам достатъчно информация.
цитирай
3. zaw12929 - Един от официалните езици в тази ...
22.07.2019 20:57
Един от официалните езици в тази огромна държава бил рутенския, от който се развили съвременните източнославянски езици украински, беларуски и русински. Наследници на антите днес са Украйна и Беларус, които продължават да бъдат под силно руско влияние.
цитирай
4. laval - Да
22.07.2019 22:56
смятам, че е точно така и съм се обосновал.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4134795
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22120