Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2019 23:47 - Угрофините
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3416 Коментари: 14 Гласове:
18

Последна промяна: 23.06.2020 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Угрофините (на гръцки: φιννοουγγρικοί; на латински: ugrofinni) са неиндоевропейски народи и народности в Европа и Азия. Те говорят на угрофински езици от уралското езиково семейство. Угрофините имат само 3 независими държави. Това са Унгария, Финландия и Естония. Няколко са угрофинските народи, които имат автономни републики в рамките на Руската федерация. Те са карели, коми, марийци, мордовци и удмурти. Най-многочислени са унгарците – 14 милиона, следвани от финландците – 7 милиона и естонците – 1 милион души.

Единственият угрофински народ с хилядолетна история са унгарците (маджарите). Унгария (Magyarorszag) е основана в 895 от Княз Арпад. В края на ІХ век унгарците са мигрирали на запад и са се установили завинаги в Панония, като така са били откъснати от останалите угрофински племена. Те са заобиколени от всички страни от индоевропейски народи. Големи унгарски малцинства има в Румъния, Сърбия, Словакия и Австрия.

Финландия (Suomi) векове наред е била шведско владение още от ХІІІ век. През 1809 е била обявена за Велико Княжество в уния с Руската империя. На 6 декември 1917 е била обявена за независима държава. Карелия (Karjala), за която съм писал в блога, също е финска земя, но голяма част от нея е останала в границите на Русия, макар като Автономна република Карелия. Карелите всъщност са източни фини. В Карелия живее и малкия народ вепси (под 6000 Души), който е застрашен от изчезване.

Естония (Eesti) в 1227 станала част от Ливония, за която съм писал в блога. В 1346 била част от  Тевтонския орден. В 1561 била поделена между Жечпосполита, Швеция и Дания. През ХVІІ век минала изцяло под шведска власт. В 1721 била завладяна от Руската империя. През 1919 била обявена за независима република. Била окупирана от СССР в 1940 и от Германия в 1941. В 1944 отново минала под съветска власт. На 20 август 1991 обявила независимост от СССР. В Латвия живеят ливонци, които са малка етническа общност, застрашена от изчезване.

В най-северната част на Европа (Скандинавия и Колски полуостров) живеят лапландци (саами). Те населяват арктическите райони, разделени между четири държави: Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Трите скандинавски държави полагат специални грижи за запазването на националната култура, бита, идентичността и езика на саамите.

Почти всички останали угрофини живеят на територията на Русия. Застрашени от изчезване са мънички народи като воти и ижорци. От угърската група, далечно родствени на унгарците, са ханти и манси, жители на Ханти – Мансийския автономен окръг. Те също са с малка численост (31000 и 12000 души). Най-многочислени са мордовците (мордва), 744000 души. Всъщност това са си два отделни народа: ерзя и мокша. От ерзя бил болшевишкия вожд Владимир Улянов, познат като Ленин. От езика Мокша пък идва името на Москва, което буквално значи мръсна вода”. Мордовците живеят в Автономната република Мордовия. Марийците (мари) са втори по численост, 548000 души. Тяхната Автономна република се нарича Марий Ел. Следват удмуртите (552000 души). Те обитават Автономна република Удмуртия. След тях са коми (323000 души) от добре познатата на поколения българи Автономна република Коми.

Не такава добра съдба обаче са имали останалите угрофински племена и народности. Те нямали шанса да изградят собствена история и държавност. Писал съм в блога за страната Моксел, по-известна на Запад под името Московия. На територията на Московското княжество са живели редица угрофински племена: мокша, чуди, мери, веси, мордви, муроми, черемиси, корси, пери, печера, литва, зимигола, норома, либ, ям, удмурти. Тези територии се наричали Залесие по времето, когато били завладяни от Киевска Рус. В тези земи никога не са живели анти или каквито и да било славяни. Тези угрофински племена се намирали на един по-нисък стадий на развитие. Християнските мисионери постепенно са ги покръстили и са им наложили църковния език, а това е бил старобългарския. Така те били насилствено славянизирани. Процесът се засилил в Московия, особено след 1721, когато Цар Петър І преобразувал страната в Руска империя. Името Русия било откраднато от Киевска Рус. Поставена била задачата да се създаде руски народ и руски език. Като резултат от тази жестока асимилационна политика се родил изкуствения руски език с 55% старобългарска лексика, като останалият 45% речников фонд останал от езиците и диалектите на тези угрофински племена, повечето от които изчезнали. Ето защо аз винаги съм твърдял, че днешните руснаци не само не са славяни, ами определено имат угрофински произход. Почти половината от думите в руския са с угрофински корени. Това е причината той толкова много да се различава от другите славянски езици. Асимилацията и русификацията на угрофинските народности е била много силна и по времето на СССР. Тя продължава с пълна сила и в Русия. Между напълно изчезналите народи са меряни, мешчери, муроми и чуди.

През последните десетилетия угрофинските народи проявяват чувство за общност. От 1992 съществува Световен конгрес на угрофинските народи (World Congress of Finno-Ugric Peoples), който провежда редовни конгреси на всеки 4 години. Последният VІІ Конгрес се е състоял от 15 до 17 юни 2016 в Sibelius Hall в Лахти (Lahti), Финландия.

image

image

image

image






Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Здравей.
31.07.2019 00:35
Интерсен пост. Без да обяснявам очевидни причини смятам, че и българите са застрашени от изчезване...

цитирай
2. krumbelosvet - Май
31.07.2019 01:36
Май тая угрофинска история, е замесена с русофобска мая.
И защо Имп ре рията ще "краде" име Рус и ще избере славянски език? Да прощава автора за "преобладаващите" угро-фински думи. Има и тюркски - Большой, богатите...
Но не може, в тая свръх-многообразна страна, да е "случайно" нито "крадено" името и езика.
Всъщност, най-различен е БЪЛГАРСКИЯТ език.
цитирай
3. laval - Защото
31.07.2019 08:22
това е самата истина за тази империя. Московия е нямала история, която й е трябвала, за да се превърне във "велика" империя. Затова е откраднато името и историята на истинската Рус - Киевската. Да, в руския има също и много тюркски думи. Писал съм го в други статии. Не съм го пропуснал, просто статията ми е за угрофините. И да, не обичам руснаците, защото са ми напълно чужди и защото имат огромни претенции и самочувствие без абсолютно никакво покритие. А за българския език съм писал достатъчно.
цитирай
4. nkf - Май тая угрофинска история, е за...
31.07.2019 09:01
krumbelosvet написа:
Май тая угрофинска история, е замесена с русофобска мая.
И защо Имп ре рията ще "краде" име Рус и ще избере славянски език? Да прощава автора за "преобладаващите" угро-фински думи. Има и тюркски - Большой, богатите...
Но не може, в тая свръх-многообразна страна, да е "случайно" нито "крадено" името и езика.
Всъщност, най-различен е БЪЛГАРСКИЯТ език.

Другарю комунист и лъжец, съветски чалавече и поради това антибългарино, и безчестна измет. Личи си, че скачаш като бит педераст, щом спомене някой истината за дупката на злото московия. Разбира се, че са угрофини, та то даже по мутрите им личи, а и не само. Това, че говорят на редактиран старобългарски - наистина наложен там, заедно с азбуката ни - не ги прави арийци. Факт е, че до времето на петър първи, държавата им с енарича московия, а именно петър е онзи, който въвежда Русия. Откъде идва обаче името? Разбира се, от Киевска Рус, която е БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА! Не славянска, не московска, не казашка, не полска, а именно БЪЛГАРСКА. Докога вие съветските курви и подчовеци ще лъжете, мажете, предателствате, ще крадете и ще слугувате на москалските диваци и крадци?
цитирай
5. laval - Само
31.07.2019 10:55
ще помоля за спазване на добрия тон в блога ми, което е мое изискване за коментарите. Иначе наистина днешните руснаци са си угрофини по произход.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре! В днешните р...
31.07.2019 14:07
Здравей, Лазаре!
В днешните руснаци Българската следа е най- силна и очевидна! Но подминавана по различни причини
Аз си имам теза за името им, произхода му, независима и когато реших да я проверя, оказа се, че се знае! Една от десетината е, на едно от челните места Не са я пропуснали И е напълно правдоподобна!.....
Унгарците са мигрирали ,но насила! След като на два пъти нападат България в гръб, нашият цар Симеон се вбесява и стоварва юмрукът си върху тях! Разбива ги напълно! Определя им друго място за живеене ,не около делтата на Дунав ,а в Западните земи на тогавашна България, да са далече от Преслав В така наречената Онгурия Придружено с договор, съгласно който при войни трябва да участват с войски на страната на България Оттам идва и днешното име на Унгария, от Българското име! Но и Балатон също, Буда и Пеща, Печ..... Трябва да се подчертае ,че във всички Симеонови войни ,увгарците чинно изпълняват договора и пращат войски Дори за Ахелойската битка ромеите ангажират унгарците като съюзници, но с ужас виждат, че дошлите войски отиват в Българския лагер!.....

Хубав ден, Лазаре!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Относно киевска Рус, вярно е, че е ...
31.07.2019 16:19
Относно киевска Рус, вярно е ,че е дело на Българи тя е наследник на велика българия, а основите на държавата поставя Олга, обявена за светица Всъщност, тя е дъщеря на Владимир Хръз, осиновено от брат му и дадена за жена на Олег -княз Киенски! Истинското и име е Болга, разбираемо защо, но останала като Олга в историята . Върхът си Киевска Рус постига при внук и Владимир- носи името на Владимир Хръз Той и двамата му братя, след смъртта на Святослав, сина на Олга , си разделят Киевска Рус, на Владимир се пада Новгород В последствие той присъединява дяловете на другите си братя, но постепенно центърът на Русия се измества от Киев в Новгород Но не Новгород , Киев е първоизточникът на Русия!
цитирай
8. laval - Здравей, Иване!
31.07.2019 16:33
Аз мисля, че българска следа има при украинците, а не при руснаците. Защото на Киевска Рус наследник е Украйна. Днешна Русия няма нищо общо, освен името.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Да, Лазаре!
31.07.2019 20:19
Да, и около Кубан- казаците!
Бог на украински и днес е биг, както в прословутия надпис, който аз разделям: така:
канас у биги-Княз от Бога!

Хубава вечер!
цитирай
10. krumbelosvet - Nkf-чо
31.07.2019 21:02
Българското РОДОЛЮБИЕ е основна тема в моя блог. Но твоят полски синдром е люта болест, бяс.
Даже хитлеристките учени, в края на ВСВ, признават русите за арийци. А аз в Унгария не съм забелязал други хора освен европеиди. Както и в Москва.
А вие, слепи Гьобелсо-макартисти, две НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ са ви малко. Иде нова. Ердоган иска Кърджали и Делиормана. Кой ще го спре? Я помислете и кажете КОЙ ще го спре? КОЙ ИМА ИНТЕРЕС да го спре? Кой? Помислете.
цитирай
11. laval - Канас Юбиги
31.07.2019 22:23
е титла, отдавна преведена от самите гърци: Ек Теу Архон, което значи Владетел от Бога.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Мисълта ми е, че от канас произлиза ...
01.08.2019 00:23
Мисълта ми е, че от канас произлиза княз, върховна титла!
Която по- късно ,подобно на цезар става второстепенна и е притежание на престонаследника

Лека нощ!
цитирай
13. nkf - Българското РОДОЛЮБИЕ е основна ...
03.08.2019 14:28
krumbelosvet написа:
Българското РОДОЛЮБИЕ е основна тема в моя блог. Но твоят полски синдром е люта болест, бяс.
Даже хитлеристките учени, в края на ВСВ, признават русите за арийци. А аз в Унгария не съм забелязал други хора освен европеиди. Както и в Москва.
А вие, слепи Гьобелсо-макартисти, две НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ са ви малко. Иде нова. Ердоган иска Кърджали и Делиормана. Кой ще го спре? Я помислете и кажете КОЙ ще го спре? КОЙ ИМА ИНТЕРЕС да го спре? Кой? Помислете.

Ти не може да се занимаваш с българско родолюбие, понеже си комунист и като такъв НЕ СИ БЪЛГАРИН, а мангал. Комунистът няма родина! Да не говорим, че именно вие комунистите винаги сте работили СРЕЩУ България в услуга на чужди интереси -ДОКАЗАН ФАКТ! По останалите въпроси няма да коментирам, понежи си невеж и равнището ти е толкова ниско, че е пълна загуба на време. Вие, комунистите, освен, че сте натурални мангали, сте и поне толкова тъпи, невежи и прости. То иначе човек, дето има малко от малко сой, ще стане ли комуняга, сиреч мангал?
цитирай
14. laval -
21.06.2022 12:51

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099768
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961