Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2020 23:00 - Преселението
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3417 Коментари: 8 Гласове:
17

Последна промяна: 28.07.2020 20:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Известно е като Великото преселение на народите (на английски: The great migration of nations;  на френски: La grande migration des nations; на немски: Die grosse Voelkerwanderung). Срещам в последно време мнения и статии, които отричат това преселение. Всеки има право на мнение. Но това преселение е било толкова мощно движение на племена и народи, че просто няма как да бъде игнорирано. Освен това то е много добре документирано в достатъчен брой източници от различни хронисти. В него взели участие индоевропейски, алтайски и угро - фински племена и народи. За начало на Великото преселение на народите се приема годината 375, в която хуните нахлуват в Европа. Според някои такъв народ хуни нямало. Според други хуните били българи. Основните племена на хуните били акацири, улцинзури, алпидзури и алциагири. Разбира се, в инвазията на хуните са участвали племена и народи като авари, алани, готи, гети, скити, сармати, угри, фини и други. Естествено, че са взели участие и българите, но без да бъдат отъждествявани с хуните. Главната посока на движение на народите е била от изток към запад и от Азия към Европа, но е имало и други посоки на преселението. Така например от Северна Европа към остров Британия са се предвижили англите, саксите и ютите. От Германия към Галия се преселили франките. В по-късно време анти, венети и склавини се преселили от север на юг. Според мен най-дълъг път са изминали вандалите и аланите чак до Северна Африка (Картаген), където създали своя държава. Дълъг път са изминали и готите (вестготи и остготи или визиготи и остроготи) до Иберийския, Апенинския, Балканския полуостров и Крим. Като резултат от това преселение Римската империя не само се разделила на 2, но в 476 Западната Римска империя изчезнала напълно, след като била завладяна от Одоакър. По мое скромно мнение обаче това Велико преселение на народите далеч не е приключило в 568 – 569, както смятат историците. Реално то е продължило още поне няколко века. Преселението на народи от Азия към Европа е продължило. Основно преминавало през Северното Черноморие, през Стара Велика България. Това бил пътя на печенези и кумани, а след тях и на монголите, неправилно наречени татари. Известно е например за маджарите, че те са изминали пътя от Азия до Панония, където те са създали днешна Унгария. Преселението на народите е изменило коренно етническия състав на Европа, както на източната, така и на западната ѝ част. В резултат са възникнали множество нови държави, променили из основи политическата карта на континента. На това преселение дължим днес етническото многообразие на Европа от над 50 държави. Преселения са имали и българите. Според памирската теория на Петър Добрев и последователите му те са поели на дълъг път от прародината Балхара до Кавказ, а след това до Панония, Балканите, Апенините, Волга, Армения, Мала Азия, както е показано на картата.

image

image

image




Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. bulgares - И колко да е било велико
28.07.2020 02:11
Днес мога да напиша, че имаме велико преселение на българи 1990-2000г от България към Америка и то е вярно от наша гледна точка. А американците май не са го и забелязали. Някои считат, че това Велико преселение на народите за 100 години обхваща до 750,000 човека при 40 милиона Римска империя което е под 1.9%.

Какви могат да са причините за това преселение? Едната може да е като днес - по-бедни и диви отиват при по-богати и развити. Мисля също, че климата в Европа е много по-добър. Дори днес, когато Русия заема 1/9 от сушата, 55% от територията й не става за живеене. Което поражда и въпроса откъде ще се вземат толкова много хора в суровия климат на миналото. Май няма откъде. А как са измрели местните европейци за да им освободят място изобщо не документирано, въпреки че от това време имаме много летописи. Тази глупост се разпространява и от паславянската ни история, че траките измрели ей така от нищото и без един документ и тук се нанесли миролюбиви славяни приличащи на колхозници от Русия.
цитирай
2. dobrodan - bulgares, бели гълъбе, :),
28.07.2020 14:32
знаеш ли, че траките са говорели на ТЮРКСКИ ЕЗИК?
Искаш ли доказателства, незнайно чий потомъко? :):):):):)?
Laval е търпелив човек.
Ще те видим при мен.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
28.07.2020 20:14
Правилно е обозначена, прародината ,но на името на Българите!
Ще разкажа историята, както съм я запомнил от английски историци В Согдия Александър се жени за дъщерята на сотдийския княз Александър Целта му е да се създаде империя от хомогенен народ 1о хиляди войници и офицери го последват Има дете от Роксана ,но умира като бебе
След смъртта му се създава Согдийска империя с македонски царе Още по времето на на Александър почва масово преселение на Изток На хора от Балканите Необходими са за администрация, логистика ,войници.... След това миграцията се засилва до степен такава,, че столицата на Согдийската империя-Согдиана става най- големия град на света Десетки пъти по- голям от Атина! След три века тази империя се разпада на княжества и едно от тях обединява всичките отново-Кушанското Като Кушанска империя Тук около новата ера се заговорва за пръв път за Българи те са преселници от Балканите На местен език това означава герой- полубог! Когато след три века тази империя се разпада ,тези Българи, на коне /куш е кон/, наследниците на преселниците от Балканите потелят към Европа С много съпътстващи народи, маджарите са най- близки до тях , това са тъй наречените хуни Да, те са европейски наследници- Българите ,на хора от Балканите
Затова лесно създават държави Имат управленчески опит!
И до днес в Афганистан има от древните Българи- хора като нас Не приличащи на местните, бъркат ги с руснаци ,заради светлите коси и сини очи!
Атила е възможно да е Българин, блестящ държавник е!

Хубава вечер!!

ПП Няма гърци сред праселниците !
Друга възможност е , името Българи да идва от Рим!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Сбъркал съм- согдийският княз е ...
28.07.2020 20:42
Сбъркал съм- согдийският княз е Оксиарт! Повторил съм Александър, което не е вярно!
цитирай
5. laval - Здравей, Иване!
29.07.2020 18:37
Аз съм чел, че става дума за Бактрия, а не за Согдиана, както и че след Александър там се е образувало гръко - бактрийско царство.
цитирай
6. zaw12929 - иНТЕРЕСЕН АВТОР СТЕ! ПОЗДРАВИ!
31.07.2020 13:58
иНТЕРЕСЕН АВТОР СТЕ! ПОЗДРАВИ!
цитирай
7. laval - Благодаря
31.07.2020 19:16
от сърце! Старая се ... :)
цитирай
8. laval - Ето какво
01.08.2020 18:45
leonleonovpom2 написа:
Сбъркал съм- согдийският княз е Оксиарт! Повторил съм Александър, което не е вярно!


аз съм писал по този въпрос:

http://laval.blog/history/2018/05/17/balh.1609009
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101958
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967