Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2020 18:44 - Памир
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2365 Коментари: 7 Гласове:
21

Последна промяна: 07.09.2020 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди доста години любимото ми телевизионно предаване беше Атлас”. Имам статия за него в блога си. Особено много харесвах сладкодумния водещ Професор Тянко Йорданов. Той беше и негов основател. В неделя никога не пропусках Атлас”. Запомнил съм обаче едно предаване преди около 40 години. Професор Тянко Йорданов беше посетил Североизточен Афганистан. В едно планинско село на Памир той влязъл в къщата на един старец, който още с влизането го попитал: Тъ кой си?”. Това ми беше направило голямо впечатление още тогава и затова съм го запомнил. Професорът с почуда установил още, че може да се разбере на български с местните жители. Обяснението на тази случка е, че преди много векове не всички българи, които живели в този регион, са тръгнали да се преселват на запад. Немалко са останали в земите си в Памир, който в античността бил познат като планината Имеон. Затова и до днес там все още има техни наследници, които се явяват наши далечни роднини. В Афганистан имат израз: Красив като българин. Името българин е синоним на умен, смел, образован и красив човек. Моето скромно мнение е, че тези наследници на древните българи в района на Памир би следвало да бъдат издирени и проучени.

image

image

image

image




Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
07.09.2020 19:58
Поздравления за постинга!
И аз съм посл по тази тема! Исмятам, че тя неоснователно е подминавана!
Познавах професора Много симпатичен и общителен човек
Даже имах продължителен разговор с него в университета, където придружавах жена ми на приравнителни изпити за педагогическа правоспособност
Бих казал изключителен! Минали са години, той не е между живите но не мога да забравя усмивката му, добрината му, човешкото му излъчване! И ерудиция!

Хубава вечер!
цитирай
2. laval - Блестящ
07.09.2020 20:49
български учен! Това мога да кажа за Професор Тянко Йорданов! И нямам основание да не му вярвам!
цитирай
3. shtaparov - Предаването на професора беше в...
08.09.2020 05:16
Предаването на професора беше велико и той заслужаваше доверие,но днес трудно ще проверим верността на неговите думи. В светлината на новите ни познания обаче е редно да се запитаме: защо за Бога той не е казал за кое Памирско племе става дума,за кое село и за кой човек,защо днес при толкова издирвания на специалисти като проф.Добрев тези думи не може да се потвърдят? Сега вече знаем,че тогава не всеки можеше да излиза в чужбина,да прави предавания и да "учи" народа на ум и разум- затова е добре да се запитаме с какво уважаемият проф. Йорданов (светла му памет!) бе заслужил доверието на жестоката червена цензура,за да допусне до ефир тези негови думи и не са ли те дирижирани от нея,за да ни пратят отново в "Девета глуха"???
цитирай
4. shtaparov - С това не целя да внушавам, че проф. ...
08.09.2020 05:25
С това не целя да внушавам,че проф. Йорданов е искал да ни лъже- той със сигурност не е искал,но други със сигурност са искали и точно те определяха кой да влиза в ефир и какво да говори на хората! Следователно ние няма как да потвърдим,че тези крилати думи на професора са плод на негово автентично наблюдение,а не на внушения от страна на сценаристите-манипулировчици от съветското ДС!
цитирай
5. rosiela - А така, а така!
08.09.2020 08:21
Браво, Лазаре.
цитирай
6. laval - Здравей, Щапаров!
08.09.2020 11:18
За съжаление нямам такъв архив на предаването, в което беше казал това. Това беше преди много години. Но съм го гледал наистина и ще трябва да се довериш на думите ми.
цитирай
7. shtaparov - За съжаление нямам такъв архив на ...
09.09.2020 04:05
laval написа:
За съжаление нямам такъв архив на предаването, в което беше казал това. Това беше преди много години. Но съм го гледал наистина и ще трябва да се довериш на думите ми.

Вярвам ти напълно приятелю- знам го от друг приятел в родния ми град,който го е чул лично и го е казал още преди десетина години на цялата ни приятелска група! Знам че ти няма да излъжеш никога- въпросът е дали е казана истината в ефира или някой умишлено е дирижирал тази част от предаването,за да създава определени внушения у хората? Ние няма как да проверим дали това сведение е автентично или е измислено от сценариста а онези чужди Служби,които ни вкарваха "азиатско" минало прекрасно са знаели това! Неочакваната от тях Интернетна епоха обаче щеше да ни даде шанс да проверим това сведение,ако бяха казали името на племето или поне на селото,в което се е случило това! Затова е важно да се открие самото предаване,да се чуе внимателно дали уважаемият професор е съобщил тези подробности за въпросното племе и място и ако все пак ги е казал,това сведение ще стане доказуемо по научен път!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4135240
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22125