Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2020 22:18 - Дискусия
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2579 Коментари: 11 Гласове:
27

Последна промяна: 14.09.2020 22:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дискусия в четири части за това, дали българите имат тюркски или ирански произход. Участват археологът и историк Професор Васил Станилов, историците Професор Георги Бакалов и Тодор Чобанов и водещият на "Памет българска" Божидар Димитров. Дискусията е интересна и затова реших да публикувам тези клипове. Каня за участие в тази дискусия всички блогъри, които имат отношение към българската история. Разбира се, за това участие ще приканя отново всички да се придържат към добрия тон на дискусията. Лично ще изтривам всички коментари с обидно или нецензурно съдържание. Естествено, ще изразя и моето лично мнение. Както повечето от Вас вече знаят, изцяло отхвърлям теорията за тюркския произход на древните българи по една много проста причина. Българите са по-стар народ от тюрките поне с 5-6 века. Както е известно, първите тюрки, гьоктюрките се появили в VІ век от н. е., образувайки Гьоктюркския каганат, който за един кратък период (от 580 до 632) подчинил Стара Велика България. Ще се радвам на Вашите мнения.

image












Гласувай:
27


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Laval, първо здравей, а
14.09.2020 22:56
петте века спокойно можеш да ги умножиш по пет. Може би и много повече пъти.
От езика обаче не можем да избягаме. Всъщност почти никой не може.
цитирай
2. shtaparov - петте века спокойно можеш да ги у...
15.09.2020 01:22
dobrodan написа:
петте века спокойно можеш да ги умножиш по пет. Може би и много повече пъти.
От езика обаче не можем да избягаме. Всъщност почти никой не може.

Тюрките нямат собствен език- те били принудени да приемат езика на РУРАНИТЕ (РУСАНИТЕ,РУСИНИТЕ) в периода 4-6 век,след като по начало били с Келтски и Скитски произход. От истината никой не може да избяга,дори моиениците-тюрколози: да наричаш въпросния език "тюркски" е все едно да наричаш турския език "византийски"!
цитирай
3. shtaparov - Въпросът въобще не подлежи на ни...
15.09.2020 01:25
Въпросът въобще не подлежи на никаква дискусия- древните извори изрично посочват точно какви са Българите. Те са древен европейски народ и няма автентичен древен извор,който да ги праща където и да е в Азия с изключение на онези,според които Българи са обитавали Троада по времето на Троянската война.
цитирай
4. bulgares - ами
15.09.2020 01:37
Привърженици на Иранската теория са Георги Бакалов, Божидар Димитров, Петър Добрев и Тодор Чобанов. Икономистът Петър Добрев може да е бил болен та са го заменили с със Станилов. Та това първо не е дискусия а ИНСЦЕНИРОВКА НА ДИСКУСИЯ.

Второ не виждам никакви смислени аргументи и един посочен летопис. На някого нещо в езика и камъните в България му приличало на такова в Иран. Но причините могат да са стотици за това - може на някого да му е харесала постройка в Иран и да е направил подобна у нас, на друг може да му е харесало рало в Иран и да си е направил такова у нас. И ДНК-то доказва много повече неща от подобни приказки в които няма никаква убедителна цялостна теория.
цитирай
5. shtaparov - Една малка приятелска забележка, с ...
15.09.2020 01:45
Една малка приятелска забележка,с преклонение пред патриотизма ти Лазаре. Българите НИКОГА не са падали въобще под никаква власт през VI-VII век,най-малко пък под властта на тюрките: няма древен извор,който да посочва това! В древните извори има известни неясноти за този период,понеже под тюркски натиск нашите влезли в конфедерация с псевдоаварите,за да отразят по-лесно тюркската напаст и те го направили разбира се- не само спасили Европа от тюрките и ги направили за посмешище,но осуетили и опита на псевдоаварите да ни поробят! Конфедерацията била подобна на по-късните държави ПОСПОЛИТА (ПОЛША-ЛИТВА), ВЕЛИКОБРИТАНИЯ (ОБЕДИНЕНА БРИТАНИЯ) и АВСТРО-УНГАРИЯ,всеки участник в които има равни права с останалите. Различно е само това,че управляващата фамилия в тези по-нови държави е от едната народност а не от двете (респ. четирите) за разлика от нашата конфедерация,в която всеки следващ владетел бил избиран ту от едните,ту от другите. Затова е неправилно основаната в 562 г. държава да се нарича "Аварски каганат"- тя е била Българо-аварски каганат до 631 г. и става чисто аварски (по-точно псевдоаварски) в същия момент,в който аварите решили да ни поробят а нашите веднага излезли от конфедерацията,понеже тюркската опаснот вече била отстранена.
цитирай
6. rosiela - Лазаре,
15.09.2020 08:17
ни са тюрки, ни иранци, професор Фол нали пак ти я пусна на клип? И Волжска България като е имало, пак са нямали такъв произход.
цитирай
7. kvg55 - laval,
15.09.2020 09:50
Произходът е важен, но по важно е направлението в което се движим.
цитирай
8. dobrodan - Не, повече няма да коментирам в тая тема.
15.09.2020 10:28
Те, езиковедите, патки пасат?
Българи и авари са живели заедно и в Урал, и в същинска Азия.
Аз се опитвам да разгранича тюрки и българи и се надявам да го правя успешно.
Тюрките са говорили австралийски език сигурно.
Щапаров, моля да бъдеш по-сериозен. Ще видиш едни русини в Манчжурия........
И са джурджени или чжурчжани. Област Рур е в днешна Германия.
цитирай
9. bulgares - мисля, че много хора са объркани откъде
15.09.2020 10:31
да започнат да търсят истината. А това трябва да се учи, както се учи как се решава система уравнения с много неизвестни. Първо се намира най-надеждното и лесното, решава се и се записва като 100% надеждно, след което може да се правят изводи и върху него.

Най-важното са ЛЕТОПИСИТЕ като трябва да ги класифицираме първо по надеждност. Може и да са върху камък, пергамент, хартия, напечатани, няма значение. Като се обади някой полуграмотен и каже "Най-важен е езика" и ми става зле, само го чакам да допълни, че българския и руския са близки. Летописите много добре обясняват защо руския и българския са близки и това е нито защото езиците ни са били близки в началото, нито защото сме близки биологично. Ама трябва да се чете и мисли, което може да е много по-скучно отколкото да си играеш игрички с думи, нещо като гледане на кафе.

СПменава се тук и една аксиома, че като се омешат народи, те се сношават безразборно. И за мене беше учудващо да разбера, че след 500 години българи и турци не са се смесили - доказано напълно и много просто с ДНК. Защо не знам, може да е заради забрани в религия или биологични закони на привличане, но е така. Това означава, че към подобни хипотези хрумнали ли ни без доказателства трябва да сме много внимателни.

Да не говорим колко е изписано върху знака IYI. Тонове измислици по картинка. Никой не може да каже откъде е и какво означава защото няма летопис като за египетския знак с бръмбара. Най-малко пък може да е знак на рода Дуло защото е открит на много места които нямат нищо общо с подобен род и т.н. Подобни безсмислици направо трябва да се прескачат, а не да си губим времето с часове върху тях.
цитирай
10. laval - Смятам
15.09.2020 20:49
че дотук няма нито едно убедително доказателство, в това число древните източници, археологически находки, генетични изследвания, езикови анализи и т.н., които пряко да доказват какъвто и да било тюркски произход на древните българи.
цитирай
11. shtaparov - Те, езиковедите, патки пасат? ...
17.09.2020 04:49
dobrodan написа:
Те, езиковедите, патки пасат?
Българи и авари са живели заедно и в Урал, и в същинска Азия.
Аз се опитвам да разгранича тюрки и българи и се надявам да го правя успешно.
Тюрките са говорили австралийски език сигурно.
Щапаров, моля да бъдеш по-сериозен. Ще видиш едни русини в Манчжурия........
И са джурджени или чжурчжани. Област Рур е в днешна Германия.

Не забравяй,че думите джурджени, чжурчжани, рурани, лулани, сянби, нушиби, сюнну, хунну, ксионгну, пугури, юечжи и пр. са реконструирани т.е.- субективно съставени и процензурирани от тези,които ни ги поднасят! Затова аз не оставам по-назад а ползвайки техния метод,правя най-достоверни реконструкции от всичките! И в крайна сметка не забравяй,че основно германско племе в древността са били ТУРИНГИТЕ-ТУРАНКИ,наричани още ТУРЦИЛИНГИ (ТУРЦИ ЛУНГЕ, ТУРЦИ ЛЮДЕ)!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100331
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961