Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2010 21:22 - За носталгиците по социализЪма
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2319 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 24.06.2016 22:15


Често се питам защо все още има хора, които изпитват носталгия по социализЪма. Нямам смислено обяснение. Да вземем например правото на свободно пътуване. Днес всеки българин може да отиде където поиска без никакви ограничения. Почти цяла Европа може да се посети само с лична карта. Нека си спомним как беше преди. За да видиш друга страна, дори с безвизов режим, за всеки отделен случай се даваше разрешение, нещо като изходна виза. За соцлагера се издаваше приложение към паспорта, на което ти поставяха печати кои страни имаш право да посетиш. За всички останали страни се издаваше еднократен международен паспорт, който се връщаше в МВР. Българинът имаше право да изнесе валута за соцлагера само до 225 лв., както и да обмени там още 27 лв. За западните страни максимумът беше 45 $. Толкова! За всяко пътуване подаваш молба, в която описваш кои държави искаш да посетиш. Ако нямаше валута за съответната държава, просто не ти разрешаваха да отидеш. Ако отиваш в една страна, дори понякога даваха само по 112 лв. Имаше даже и срок, до който трябва да излезеш. Иначе губиш правото. Дори ти посочваха през кои страни имаш право да минеш. Малко хора пътуваха през Югославия, която не беше в СИВ. Дълги години не разрешаваха да се посещава и Полша. Не слагаха този печат в приложението. След падането на желязната завеса пък се оказахме в положение пак да не можем да пътуваме свободно, без визи. Визовият режим бе отменен едва преди 8 години. Колко хора днес помнят това и чия беше заслугата? Вярно е, че и преди, и сега пътуват най-вече хората, които имат възможност. Днес обаче много повече българи го правят. Без ограничения. Независимо дали отиват на гурбет, екскурзия или почивка. Преди имаше и лимит за екскурзиите до Западна Европа и за тях местата много бързо свършваха. Пътуваше се чрез Балкантурист, Орбита или Турингклуба. Можеше и неорганизирано, но само в Източна Европа и без да можеш да запазиш дори хотел или квартира. На своя отговорност, всичко си уреждаш сам на място. Освен това, във всяка екскурзия до западна страна винаги имаше човек от ДС в групата, който слухтеше какво правят туристите и внимаваше да не би някой да се опита да избяга на запад. Май вече всички забравиха тези времена, макар да не беше толкова отдавна. Скоро вероятно ще влезем в Шенген. С тези редове просто ми се прииска да припомня на тези, които въздишат все още по социалистическия рай, едно от нещата, които този "рай" забраняваше. Правото на свободно пътуване. Добре би било и младите хора у нас да знаят за това ...

image


Тагове:   носталгиците,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Към носталгиците по Соца...
25.04.2010 21:45
Имат богат избор.Ако им е кеф могат да избират измежду Куба,Северна Корея,Беларус,Венесуела...
цитирай
2. raders - Не само това. Има нещо друго и то се ...
25.04.2010 22:02
Не само това. Има нещо друго и то се нарича синдром на потомствения роб. Хората /особено слабодушните/свикват със състоянието на постоянно подчинение, понеже други мислят за тяхното оцеляване и това ги устройва. Всички са равни в бедността /каквото за всички турци, такова и за гол Хасан/ и са доволни от това, че не си дават зор за работа; не ги интересува какво става с предприятието, където работят. Държавата да му мисли. Освен това могат и да пооткраднат нещичко от големите социалистически обекти и хич не ги е еня, че тези гиганти са, всъщност, демодирани и неконкурентноспособни, а бюрокрацията ги прави още по неконкурентни. Държавата да му мисли. Вероятно много хора са доволни от обстоятелството, че винаги други мислят вместо тях или поне си въобразяват, че някой го прави, защото на повечето робски мозъци определено не им се мисли. А това, че не може да се пътува не ги притеснява особено; в обработените им мозъци е втълпена идеята, че родината стои над всичко и не е нужно да ходиш никъде. То е като при онзи арабски пълководец, дето заповядал да се изгори Александрийската библиотека, защото и без това в корана всичко е писано. Дълбоко насажданата простотия добива завършен вид в обстоятелството, че първите свободни избори в България, бяха спечелени от потисниците на същата тази свобода, за която говорим.
цитирай
3. laval - С всичко друго съм напълно съгласен
26.04.2010 00:35
Само не мога да се съглася, че комунистите спечелиха първите свободни избори. Във Фейсбук публикувах преди малко снимка от митинга през 1990 г., който беше най-големия по това време в Източна Европа. Комунистите се бяха уплашили здраво, като видяха колко много хора не ги искат и просто фалшифицираха резултатите, а Желю Желев (да му тежи на съвестта) ги призна. Измамата беше с над 700000 гласа мъртви души от списъците. Реално СДС спечели тези избори, но комунистите постъпиха по съвета на Сталин и те "преброиха" бюлетините тогава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4103196
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21976