Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2012 19:55 - Приказка за порцелана
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8391 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.04 08:54


Едно от нещата, които завинаги са променили нашия бит, е порцелана. Днес той присъства във всеки дом. Преди няколко века обаче съвсем не е било така. В Античността и Средновековието хората са използвали за хранене съдове от керамика, а по-заможните от калай, сребро и злато. След пътешествието на Марко Поло до Китай в Европа за пръв път се появяват съдове и вази от много красив неизвестен материал, който бързо става много ценен от аристокрацията. Това е именно порцелана, донесен от Китай. Характерно за китайския порцелан от тази епоха е, че той е с богати декорации, но само в кобалтово син цвят. Всъщност порцеланът е вид керамика, но е доста по-твърд от нея. Той се произвежда от каолин (бяла глина), кварц (силициев диоксид) и фелдшпат. Той е непорест и непроницаем за течности и газ. Производството на порцелан в Китай започва през VІІ век по времето на Династията Тан. Това е едно от най-важните китайски открития, което е държано в дълбока тайна векове наред под страх от смъртно наказание. Явно обаче тайната е разбулена, защото порцелан започват да произвеждат в Корея през ХІ век и в Япония през ХV век. В Европа цели столетия се опитват да открият тайната формула за неговото производство. По това време китайският порцелан е струвал колкото златото. Едва в началото на ХVІІІ век, през 1709 г. алхимикът Йохан Бьотгер при един от многото си опити случайно получава материал, който се оказва първия европейски порцелан. Още през следващата 1710 г. в Майсен е открита първата европейска манифактура за порцелан, която скоро отбеляза своя 300-годишен юбилей. Забележителното е това, че Meissen все още е най-известната и ценена марка порцелан в света. Скоро след Майсен порцелан започва да се произвежда във Франция (Лимож, Севър), Англия, Италия и в редица други европейски страни. Днес ние различаваме три основни вида: твърд, мек и костен порцелан. При твърдия порцелан се ползва технология от времето на Бьотгер с разликата, че днес вместо алабастър се добавя фелдшпат. За пръв път в Севър (1740 г.) и в Лимож (1771 г.) се използва по-мека порцеланова паста, като изделията се изпичат при по-ниска температура. Този порцелан днес е познат и като Лиможки. През 1748 г. в Англия към порцелановата паста добавят костна пепел, която придава характерния млечнобял цвят на порцелана, станал известен като fine bone china – фин костен порцелан. Този порцелан е много тънък и днес се счита за най-финия порцелан. Производството му в миналото е било съсредоточено в Англия, но днес се произвежда в много страни. В близкото минало в България имаше няколко центъра за производство на порцелан: Разград, Нови пазар и Видин (за костен порцелан), които за съжаление вече не съществуват. Днес нямаме продукция на порцелан, за разлика от съседна Румъния, която запази заводите си. Само няколко занаятчии се опитват да запазят родното производство. Някои световноизвестни марки порцелан:  

Германия – Meissen, Rosenthal, Villeroy & Boch, Goebel, Kaiser
Англия – Spode, Wedgwood, Royal Doulton, Royal Crown Derby, Aynsley
Франция – Sиvres, Raynaud, Bernardaud, Royal Limoges, Haviland, Hermиs
Италия –
Richard Ginori, Capodimonte
Испания – Lladrу
Австрия – Augarten
Унгария – Herend
Япония – Noritake


image




Гласувай:
1
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: Лични дневници
Прочетен: 322725
Постинги: 576
Коментари: 360
Гласове: 519