Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2016 00:54 - Ignorantia non est argumentum
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1848 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.06.2019 19:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  От латински: Невежеството не е аргумент. (Бенедикт Спиноза, 1632 - 1677)

Постингът произтича от убеждението ми, че невежеството съвсем не е такъв безобиден порок. Според мен то е причина за голяма част от човешките нещастия. Невежеството е следствие на неграмотността. Тя пък е функция на лошо образование или на пълната липса на образование. Невежите, неграмотните и слабо образованите хора не могат да бъдат добри професионалисти в нито една област. Практически те трудно се реализират в живота. Те не могат да полагат друг освен нискоквалифициран труд и по правило живеят зле. Затова те не са достатъчно полезни нито за своите близки, нито за обществото. Това обаче е по-малката беда.
По-голямата беда е, че те се поддават много лесно на манипулации от всякакъв характер. Те не могат да разсъждават обективно поради липсата на достатъчно познания. Това означава, че те нямат нужната информация, за да могат да направят верен избор. Те не винаги могат да правят разлика между добро и зло. Затова те често са обект на хора, занимаващи се с промиване на мозъци. Колко може да е опасно всичко това виждаме от ежедневната хроника от цял свят. Буквално почти всеки ден ние сме залети от новини за терористични актове и самоубийствени атентати. Те без изключение са дело на религиозни или политически фанатици и екстремисти, които са хора с напълно промити мозъци. Ислямският фундаментализъм например съществува само благодарение на масовото невежество в арабските и мюсюлманските страни.
Да си грамотен и образован не значи само да знаеш да четеш и пишеш. Доброто образование ти дава нещо много повече. То те възпитава, дава ти обща култура, научава те самостоятелно да мислиш, да вземаш правилните решения, изобщо да станеш нещо значимо в живота.
Може би най-големия мит, според мен явна лъжа, е че при така наречения развит социализъм е имало висока грамотност и много добро образование. Напротив! Днешните ни проблеми се коренят именно там, във времето на застоя. Да, вярно е, че системата успяваше да научи почти всички да четат и пишат. И само толкова! Целта на този режим беше да изгражда строители на социализма и комунизма, винаги верни на Партията. Училището даваше някаква обща култура, но напълно пречупена през призмата на тъпата комунистическа идеология. Учителите от това време бяха принудени да ни пълнят главите с комунистическа фразеология, с пълни глупости и с откровени лъжи. Ние се съпротивлявахме на това насилие, измисляйки вицове. Любимият ми още е:
Докато при капитализма човек за човека е вълк, то при социализма е точно обратното.” За да просперира, човек трябваше да се образова сам, да чете много книги и да учи чужди езици.
Днес нещата с образованието обаче са още по-зле. Аз не знам какви точно риформи правиха родните управляващи в българското образование през последния четвърт век демокрация, но резултатите са ужасни. Грамотността, дори разбрана в тесен смисъл само като четене и писане, особено при младото поколение, е отчайваща. Повсеместно е незнанието на българския език и дори на най-голямата ни национална гордост, приносът ни в световната цивилизация, азбуката. Много са младежите, които от малки се научават да боравят с компютър, таблет или смартфон. Съответно и да пишат на латинска шльокавица. Като следствие вече и в кирилицата се ползват новите букви 4 и 6. Много младежи не знаят, че в нашата азбука има букви като щ, ъ, ь, ю и я. Да не говорим за тоталната им липса на обща култура и ценности, за неспособността им за собствено разсъждение, за незнанието как да поемат отговорност.
Аз не съм специалист педагог, но мисля, че Слава Богу, нещата в образованието са поправими. Просто трябва само воля за истинска реформа, а не имитация на такава! И кадърни
, съзнателни и некорумпирани хора, които да я проведат. Тук аз мога и имам правото единствено и само да изкажа мнението си като лаик.
  За мен най-важното нещо в родното образование е изучаване на българския език и литература с приоритет пред всички други предмети. Мисля, че това трябва да включва специални часове за двете български азбуки: глаголица и кирилица с оригиналните имена и графика на буквите. Важно според мен е също така добре да се познава старият правопис преди 1946. Освен това е нужно да се изучава още в началните класове и българската латиница на банатските българи, която следва да се възприеме най-после и у нас за транслитерация на българския с латиница.
На второ място е обучението по история, но не на фалшифицираната такава, преподавана все още и днес, а на истинската история, разкриваща произхода на древните българи. Защото народ без минало няма бъдеще, а който не знае собствената си история, научава нечия друга. Историята е изключителна важна, защото е извор на национална гордост и самочувствие.
На трето място са всички предмети, които изграждат богата обща култура и създават навици за самостоятелно мислене. Такива за мен са философия, география, общество и право. Не трябва да пренебрегваме, разбира се, и точните науки като математика, физика, химия, биология.
Що се отнася до организацията на образованието и учебните програми, смятам, че не е нужно да откриваме повторно топлата вода. След Освобождението България е изградила най-добрата образователна система, а можем да ползваме и опита на развитите европейски страни.
И накрая, бих искал да припомня за чешкия реформатор Ян Хус, който на кладата си произнася знаменитата фраза: O, sancta simplicitas! (О, свещена простота!), когато вижда как една старица хвърля в огъня донесения от нея наръч съчки. Невежеството ражда простота, а тя простотията … Ето защо едно от важните неща, с които днес трябва да се преборим, е невежеството. Но както сочи и моето заглавие, невежеството не е аргумент, ама съвсем никакъв!


image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101556
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967