Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2016 19:20 - The economy, stupid!
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1284 Коментари: 0 Гласове:
-4

Последна промяна: 11.07.2016 08:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Икономиката, глупако! С тази фраза Бил Клинтън спечели президентските избори през 1993 срещу Джордж Буш – Старши. Икономиката е тази, която определя нашето битие и стандарт.

По образование съм икономист и мисля, че имам какво да споделя.

Българската икономика продължава да не е достатъчно добре развита, въпреки че имаме нелош потенциал. Ние имаме нисък БВП (брутен вътрешен продукт) както в абсолютен размер, така и на глава от населението. Което пък определя и много ниския ни стандарт на живот. Да, през последните години имаме растеж, но той съвсем не отговаря на потребностите ни. С тези темпове на икономически ръст ние никога няма да настигнем дори средно развитите страни. Повече от явно е, че ни е необходимо производство, за да имаме и какво да изнасяме.

Не е необходимо човек да разбира от икономика, за да осъзнава, че са нужни спешни мерки. Такива, които да осигурят едно много по-бързо развитие. Ако искаме да имаме висок стандарт на живот, то трябва да си го изработим сами. Като рязко повишим обема на производството. Как ли? Ами като определим няколко приоритетни отрасъла, в които това е възможно.

На първо място това е селското стопанство. Сега то е съвсем едностранчиво развито. Набляга се изключително на зърнопроизводството. България е традиционна земеделска страна. Селското стопанство е било това, което винаги ни е изваждало от икономическите кризи. Условията у нас за земеделие и животновъдство в сравнение със съседните страни са отлични. Ние си имаме една прекрасна земя и преди сме произвеждали многократно повече земеделска продукция. Според мен приоритетни трябва да са овощарството и зеленчукопроизводството. Българските градинари са били най-добрите в Европа. Срамота е да внасяме плодове и зеленчуци от страни с далеч по-неблагоприятни условия. Много важен отрасъл е и животновъдството. Както знаем, след промените селското стопанство у нас беше разбито от ликвидационните съвети. Особено много пострада животновъдството. България е имала многократно по-големи стада добитък и е изнасяла например милиони глави овце за арабския свят всяка година.

Защо смятам, че България трябва да има силно развит аграрен сектор? Защото в съвременния свят все по-важно става изхранването на бързо растящото човечество. Затова и именно селското стопанство се превръща в стратегически отрасъл за всяка една страна. Нужно ни е силно развито интензивно земеделие и животновъдство. При огромната конкуренция на световния пазар нашият шанс е да се специализираме в биологично чисто производство. Това не е трудно да се постигне отново. Днес вече не е възможно да се прилагат протекционистични мерки заради нашето членство в Европейския съюз. Това обаче не пречи да се провежда една насърчителна политика, например чрез освобождаване от преки данъци за известен период. От изключително значение е българските управляващи да се преборят поне за равностойни на другите членки на Европейския съюз субсидии и квоти за производство. Едно от най-важните условия, за да имаме въобще производство на растителна и животинска продукция, е да се вземат най-после крути мерки с оглед да бъдат веднъж завинаги отстранени от пазара на селскостопански стоки мутрите прекупвачи с оглед нашите производители да станат конкурентноспособни на евтиния внос от чужбина.

На основата на едно добре развито селско стопанство следва да се даде тласък и приоритет на леката индустрия, особено на хранителната и текстилната, в които имаме сериозни традиции. България вече е била голям износител на консерви и нищо не пречи да си възвърне позициите. Българският текстил и шивашка продукция също са били с отлично качество и престиж.

На нас не ни е необходима отново такава индустриализация, която пак да замърси изцяло българската природа. Ние нямаме условия и ресурси за тежка индустрия като химия и металургия.

Вместо това следва да се развиват перспективни отрасли като например IT сектора, в който сме били лидери поне в Източна Европа, екологично чисти производства, както и такива с висока принадена стойност. Нивото на чуждите инвестиции в България трябва да се увеличи в пъти чрез умна политика, например чрез аутсорсинг.

И нещо особено важно според мен: България трябва да се освободи от своята силна икономическа зависимост от Русия, ако иска да просперира. Ние продължаваме да плащаме най-скъпия газ в Европа. Задължително е да се намерят в близко време алтернативни канали за внос на газ. Освен това цените на горивата у нас са монополно високи именно заради Лукойл. За мен продажбата на Нефтохим на Русия е най-голямата грешка на родната приватизация. Би трябвало да се намери начин рафинерията да се национализира и да си бъде в български ръце. Там се случва нещо недопустимо за страна, която е член на НАТО и Европейския съюз. Налице е руски анклав на българска територия. Имам предвид пристанището и терминала в Росенец, където българската държава никаква я няма. Това си е чист отказ от национален суверинитет.

България на всяка цена трябва да проучи и разработи находищата на нефт и газ в Черно море в обозрими срокове. Това е голям шанс за една истинска енергийна независимост. Така за кратко можем да станем богата и просперираща държава.

За да може да стане всичко това обаче е задължително веднъж завинаги да се прекрати пагубното влияние на Петата колона на Русия върху българската политика и икономика. Conditio sine qua non!

И пак стигаме до това, че икономиката е най-важна за живота ни. Или както го казва Bill Clinton:
The economy, stupid!
 

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4147122
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22181