Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2016 22:48 - Охридското езеро
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.11.2017 23:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От много години мечтаех да видя Охрид, тази стара българска столица. И езерото, разбира се! Това се случи чак през 2000 г. Бяхме една седмица в Охрид и само 2 дни в Скопие. Посетихме и Струга, родното място на Братя Миладинови, която е само на 12 км от Охрид.

Хотелът ни беше стар, от Титово време. Хубаво, че беше в самия град, на брега на езерото и с чудесен изглед, а стаите бяха големи. Ресторантът му също бе приличен.

Признавам си, че тръгнах с известни предубеждения как ще ни посрещнат братята македонци. Опасенията ми не се оправдаха. Не сме имали никакви спорове. Хората си бяха добронамерени към нас. Останах с впечатлението, че те добре си знаят какви са.

Забележителностите са добре известни, посетихме ги всичките. Много ми хареса манастира Св. Наум, до където ходихме с корабче. В градината му се разхождаха пауни.

Охридското езеро е известно с пъстървата си. Край Билянините извори има развъдник. Казват ѝ пъстръмка. Една вечер решихме да я опитаме и отидохме да направим резервация, но човекът ни каза: Наши ора сме, ке се найде место. Това е ресторанта Св. София на площада Св. София и то срещу църквата Св. София, построена от Цар Борис І. Най-хубавата пъстърва, която някога съм хапвал. Препоръчвам това място на всеки. Рибата я обезкостяват много сръчно пред вас. В ресторанта изпълниха в наша чест Целувката на Ана и Черен влак се композира. А ракията в Македония е само 2 вида: бела и жолта. И не е гроздова, лозова е! Но не е лоша. В ресторанта поискахме олио и оцет. Викат: Аа, сакате масло и киселина. Каса за билети се нарича билетарница. Вход и изход са влез и излез. И все такива смешки.

Естествено ходихме на плаж и се къпахме в езерото. Всъщност плажовете са трева или чакъл, пясък няма. Но водата е кристално чиста. Могат да се видят да плуват дори малките пъстърви. Край езерото са построени доста хотели. Повозихме се с лодка, но удоволствието не е евтино. В Охрид има албански квартал, но в центъра не се виждаха шиптъри, както те им казват. Струга обаче почти изцяло е превзета от албанците, включително главната улица. Текстът на песента Во Струга града, мамо, дукян да имам вече не е актуален. Другата особеност на Струга е, че там езерото се оттича и изглежда все едно, че реката тече наобратно. Доста интересно. Къщата на Братя Миладинови всъщност е новопостроен дом – музей, а не истинската им родна къща.

Охридчани или както те се наричат, охридяни говорят много чист диалект, който е доста далеч от официалната македонска езикова норма и е по-близък до източните български говори. Аз не съм имал проблем да им разбирам всичко, което зборуватза разлика от престоя ни в Скопие. Както гласи вица: Македонскиот язик има 100 диялекти и тие сите се бугарски. Охрид според мен е място, което трябва да посети всеки българин и да изпита гордост от произхода си.

ОХРИД

image

image

image

image

image

image

МАНАСТИРЪТ "СВЕТИ НАУМ"

image

СТРУГА

image



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101883
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967