Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2016 22:42 - Отчитане на стоките
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2509 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.07.2016 22:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Имам дългогодишен опит като счетоводител, главен счетоводител, също и като търговец. Това ми дава право и основание да направя следното предложение за отчитането на стоките:

Как е сега?

Съгласно българското законодателство при покупка стоките се заприхождават по покупна цена, към която се добавят разходите за придобиване, например транспорт. Така се формира тяхната отчетна (балансова) стойност. Водят се по специална счетоводна сметка. При продажбата им в края на всеки месец стоките се изписват по отчетна стойност. Същото е при брак на стоки и при преоценки под отчетна стойност, като в тези случаи се начислява дължим ДДС. Сметка Стоки трябва винаги точно да отразява стоковите наличности в края на месеца и на годината.

Този начин на отчитане предполага подробно аналитично отчитане на движението на стоките с помощта на специализиран софтуер, така наречените складови програми. Това създава доста трудности както на дребните търговци, така и на големите складове и вериги магазини. Заедно с това по този начин се увеличава данъчната тежест по ЗДДС и ЗКПО за самите търговци.

Какво предлагам?

При покупка стоките да не се заприхождават, а директно да се отчитат като разход на фирмата по специална сметка Разходи за покупка на стоки. В този случай стоките вече не се изписват при продажбата им, тъй като те са били изписани още при покупката им. Заедно със стоките по тази сметка се отразяват и всички разходи за тяхното придобиване. В края на всяка година, към 31 декември, се извършва задължителна годишна инвентаризация на стоките. Търговецът има правото да прецени кои стоки да включи в инвентаризационния опис. Така той може да не описва като налични стоките, подлежащи на брак или например залежалите стоки. При този начин на отчитане стоките пак се водят по сметка Стоки, но тя показва наличността им в края на годината. Салдото по сметката остава без промяна през годината. След извършване на годишната инвентаризация стоковите наличности в началото и в края на годината се сравняват. Ако наличността в края на годината е по-голяма отколкото в началото на годината с разликата се намаляват разходите за покупка на стоки, а ако е по-малка, тогава те се увеличават. Това е един много по-прост и по-лесен начин за отчитане на стоките. Има три съществени предимства:

1. Търговецът няма нужда от скъпо струващ складов софтуер за следене на стоките.
2. Значително се намалява данъчната тежест за търговците текущо през годината.
3. Нужни са промени само в Закона за счетоводството и Националния сметкоплан.

Разбира се, всеки търговец може да следи движението и наличностите на стоки, както си иска, но това няма да е задължително, като сега. Най-големият проблем в търговското счетоводство, изхождайки от моя опит, е вярното определяне на отчетната стойност на продадените стоки. В предлагания от мен начин на отчитане на стоките се съдържа възможно най-точно определяне на действителната отчетна стойност на продадените стоки.
Така фискът също няма да бъде ощетен. Приемането на това предложение би имало дълготраен позитивен ефект върху бизнеса.


image



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4131038
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22106