Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 29.05.2020 20:22
Изкуството за подреждане на масата. Терминът е френски, защото французите са създали това изкуство. Началото му е поставено още през ХVІ век в кралския двор, след което се възприема от аристокрацията, а по-късно и от буржоазията. Етикетът оттогава се е променил много. Традицията обаче и днес изисква чиниите винаги да бъдат от порцелан, чашите – от кристал, а приборите за хранене – от масивно сребро. Маниерът за подреждане на масата е различен във всяка страна. Протоколът стриктно се спазва в луксозните ресторанти, от фирмите за кетъринг и особено при дипломатическите приеми. Освен посудата и приборите на масата се подреждат и различни аксесоари съобразно съответната гурме култура. Масите се декорират със свещници и много цветя. Чинията, в която се сервира салата, основно ястие или десерт, задължително се поставя върху голяма подложна чиния. За всеки вид напитка има отделна чаша. Има специални вилици, лъжици и ножове за всяко различно ястие. Те трябва добре да се познават. За виното се ползват декантери. За шампанското – шампаниери. За уиски – щипки и съд за лед. Безспорно е, че насладата от храната и напитките ще бъде много по-голяма, ако те се сервират в качествен кристал и порцелан на една естетически подредена и стилно украсена маса.