Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2016 22:47 - ЕВРО
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.07.2016 11:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За въвеждане на еврото у нас е изписано и казано много. Като икономист и аз си имам мнение. Веднага бързам да кажа: Аз съм ЗА въвеждането на еврото в България. Колкото може по-скоро. И винаги съм бил. Досега България имаше много възможности да направи това, но ги пропусна отдавна. Няколко правителства вече декларираха само намерения, но не направиха нищо.

Смятам, че има 2 основни причини още да не сме в чакалнята на еврото, така наречения механизъм ERM II. На първо място това са интересите на банките. Както е известно, банковото лоби у нас е много силно. Явно или неявно то се противопоставя на въвеждането на еврото и се опитва да отложи колкото се може по-далеч във времето този момент. Банките печелят доста от разликите във валутния курс при обмяна на евро в лева и обратно. Много граждани и фирми са принудени да имат поне 2 банкови сметки – една в лева и една в евро. Това означава, че те плащат ежемесечни такси за обслужване на 2 вместо на 1 сметка. Отделно от това кредитите в лева са с по-високи лихви, отколкото тези в евро. Обменните бюра също са против.

На второ място е осезаемото пряко или косвено руско влияние у нас. Накратко: Руските политически и икономически интереси никак не съвпадат с българския национален интерес от задълбочаването на европейската ни интеграция. Напротив, те са даже противоположни.

Така или иначе България ще въведе еврото. Поели сме ангажимент още с подписването на договора за присъединяване. В същото време не мога да се съглася с изразеното мнение, че това трябва да стане възможно най-късно. За мен това значи нови пропуснати шансове.

Изтъкват се различни аргументи. Например, че инфлацията щяла чувствително да ескалира. Не така сочи обаче опита на страните, въвели еврото. Дори отначало някои търговци да се опитат да продават на по-високи цени, то пазарът доста бързо ще ги принуди да ги намалят.

Централната банка щяла да загуби своята независимост, защото вече няма да е емисионна. Да, така е, но това според мен е за добро. Ние от 19 години вече сме във валутен борд и досега той силно ограничаваше политиката на БНБ. Най-лесното излизане от борда е именно чрез еврото. Освен това не виждам нито една страна в Еврозоната, чийто суверенитет да е пострадал.

Няма и реален риск за българската икономика, тъй като левът е фиксиран към еврото и преминаването към него ще стане лесно с едно преизчисляване на активите и пасивите.

Според мен ползите от въвеждането на еврото са големи, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Единствените потърпевши ще бъдат банките и обменните бюра, които ще загубят част от бизнеса и печалбите си. Някои Change бюра създадоха доста лош имидж на страната с измамите си. Справедливо е броят им да намалее, за да останат само най-добрите.

Когато България влезе в Еврозоната, тя ще бъде считана за по-сигурна страна. Кредитният ѝ рейтинг ще бъде повишен. По-ниският риск за държавата ще даде достъп до лесно и евтино финансиране от чужбина, както за бюджета, така и за банките и бизнеса. Няма да е нужно БНБ да поддържа валутен резерв и той може да бъде насочен към икономиката и инфраструктрурни проекти.

От това ще спечелят както гражданите, така и фирмите. Те ще имат само по една банкова сметка и ще плащат по-малко такси. Кредитите съвсем логично ще поевтинеят. Бизнес климатът ще се подобри. Инфлацията също ще бъде по-ниска. Фирменото счетоводство ще бъде значително улеснено. Няма да са необходими сложни калкулации по вноса и износа. Външната ни търговия с разплащания в евро ще нарасне. Особено благоприятно ще се отрази това на туризма. Туристите от Еврозоната няма да се ограничават в разходите си само до лимита на обменените си пари.

Разбира се, давам си сметка, че въвеждането на еврото не е панацея за икономиката ни. Още по-важно е съдебната система да стане действително работеща и законите да важат еднакво за всички. От огромно значение е справянето с мащабната корупция и особено по върховете на властта. Влизането в Еврозоната трябва да се съчетае с правилна икономическа политика, запазване на финансовата стабилност и бюджетната дисциплина, с мерки за насърчаване на производството и на износа. Само така ще можем да създадем сигурна среда за бизнес, да привлечем сериозни чужди инвестиции, да повишим конкурентоспособността на българската икономика и стандарта на живот на хората.

За да стане всичко това обаче, е нужна политическа воля. Защото това е много повече 
цивилизационен избор и въпрос на геополитика, отколкото на икономика.



image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4102373
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967