Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2016 19:36 - Прага
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.10.2019 17:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Наричат я Златна Прага. С пълно основание. Тълпите от туристи от цял свят в града на Вълтава по всяко време на годината доказват това. Наистина не знам какво в Прага е по-впечатляващо. Дали това е най-големият в света замък Hradčany, кацнал високо на хълма над реката с президентския дворец и с готическата катедрала Св. Вит? Дали водещият към него Karlův most със стражевите кули? Или пък Staroměstske naměsti със старото кметство с прочутия астрономически часовник с дванадесетте апостола, които се завъртат на всеки кръгъл час? А може би е сърцето на града Vaclavske naměsti, един от най-големите градски площади в света, където е Narodni muzeum и конната статуя на Св. Вацлав пред него. Това е търговският, туристически и делови център на Прага с много магазини, хотели, ресторанти, кафенета, съперничещ дори на парижкия Champs-Elysees.

По улиците на Старе место, Нове место и Мала страна можете да видите стотици сгради с великолепна архитектура в стиловете барок, рококо и готика, заради която Прага е станала популярна като един от най-красивите градове в света. Тесните улички в Стария град миришат на история.

Ако пък сте любители на бирата, то Прага е вашето място. Безброй бирарии ще ви предложат наистина най-добрата бира в света. Най-известната от тях е “U Fleku”. Това е най-старата европейска бирария, още от 1499, която произвежда бира повече от 500 години, без да спира. В нея ще ви сервират černe pivo. Особено популярна е “U Kalicha” (При чашата). Това е кръчмата на Швейк от романа на Ярослав Хашек. Друга известна кръчма е “U Bonaparta в Мала страна. Има много други, които са повод понякога Прага да изглежда като окупирана от германци и австрийци. Тя има и много богат нощен живот: барове, вариетета, дискотеки, всяка вечер пълни с туристи. Пражките магазини бяха пълни с хубави стоки още по време на Чехословакия. Моите любими магазини обаче бяха тези със световноизвестния ръчно гравиран чешки кристал Бохемия. Те са причината да се влюбя в кристала.

Ако сте турист или по работа в Прага, то тя неминуемо ще ви очарова. Аз помня например, че пражкото метро имаше най-красивите модерни станции. Не се опитвайте обаче да говорите на руски. Рискувате да не ви обърнат внимание. Чехите още помнят Пражката пролет и съветските танкове. Иначе пражани са открити и отворени към света хора. Общуването с тях е лесно.

Бил съм само 3 пъти в този прекрасен град, но винаги бих се върнал там с удоволствие.

image

image

image

image

image



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4144871
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22174