Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2016 01:08 - Made in Bulgaria
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1085 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 13.09.2016 09:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Знаете ли кой е най-известния продукт Made in Bulgaria? Киселото мляко, естествено. Прочуто е по цял свят, от Америка до Япония. То се произвежда по наш лиценз в над 20 страни.

Моят скъп брат знае какво обичам. Затова днес ми е купил истинско българско кисело мляко. Нашето семейство имаше традиция: всеки Божи ден след обяд и вечеря – кисело мляко. Като бях малък, нашите често ме пращаха до кварталната млекарница на ъгъла. Млекарката режеше млякото с конец, толкова беше гъсто. Така бе в ранното ми детство. После продаваха киселото мляко в стъклени буркани и накрая в пластмасови кофички. За съжаление, развалиха киселото мляко още по Байтошово време. Разреждаха го с вода и то стана рядко като айрян.

Киселото мляко си е оригинален български продукт. Йогуртът, произвеждан в други страни, не е със същите вкусови качества. Съгласно БДС 12:2010 Българско кисело мляко, то се прави от краве, овче, биволско, козе мляко или смесено мляко чрез заквасване с Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация. Лошото е, че малко млекопроизводители спазват БДС. В момента в магазините се предлагат за кисело мляко съмнителни продукти, съдържащи мляко на прах, палмово масло и какво ли още не, които според мен направо трябва да се забранят за продажба. Сега рядко улучвам добро мляко. Лично аз обичам най-много овчето кисело мляко. Моята баба го правеше в селото на мама и аз не можех да му се наситя. Преди години мама също заквасваше вкъщи домашно краве мляко, което татко купуваше от един фермер. То ставаше много по-добро от купешкото. Освен много вкусно, истинското кисело мляко е здравословно и полезно за организма. Само че за да можем пак да имаме хубаво българско кисело мляко, просто трябва да се спазва БДС и някой трябва да контролира качеството му.

image


image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Млякото развали ДАНОН и това, което ...
10.09.2016 03:28
Млякото развали ДАНОН и това, което ни продават има 10% качества ма кисело мляко. В България не е имало комунистическо време- имаше социална държава...Имаше в магазините хранителни стоки, хляб- с качества по БДС. Днес храните са пълни с оцветители, стабилизатори подсладители- канцерогенни и българинът е беден, болен, умиращ, но се спаси от комунизма! Желая ви здраве , успех и да забравите злините от преди 1989 година.
цитирай
2. laval - За млякото съм съгласен
10.09.2016 09:17
За млякото съм съгласен. За държавата - не. Тази "социална" държава отвсякъде погледнато си беше тоталитарна. Всъщност доста от храните ги развалиха още по Татово време. Имаше статии, в които убеждаваха колко била полезна соята, която започнаха масово да слагат в колбасите. Има лоши неща, които трудно се забравят оттогава. Не, че сега сме цъфнали и вързали ... Много дълга тема. Не демокрацията ни е виновна за това, а ние самите, които го допускаме. Здраве и успех и на Вас!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099613
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960