Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2016 23:20 - Владислав ІІІ Ягело
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2631 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 13.02.2018 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Владислав ІІІ Ягело, наречен Варненчик, (Władysław IІI Jagiełło Warneńczyk), крал на Полша, Унгария, ДалмацияХърватия, Рашка, Славония, България и върховен княз на Литва, е роден на 31 октомври 1424 в Краков. Заедно с трансилванския войвода Янош Хуняди повеждат кръстоносен поход срещу Османската империя. Едва 20-годишен загива за свободата на България в битката край Варна на 10 ноември 1444. В негова памет през 1924 признателният български народ създава парк-музея Владислав Варненчик, а през 1935 е открит мавзолея на Владислав ІІІ Ягело.

image

image

image






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - Детайл
25.10.2016 23:40
За жалост хомосексуалист, но такива са били Ришар кер де Леон/Ричард Лъвското сърце, би-сексуалния Гай Юлий Цезар, Александър Велики - НЕ, за него няма нито изворт споменал това, макар да е допустимо.

Сексуалността не прави фигурата в историята и не това думам - В/Ладислав безспорно е светла фигура в българската история въпреки грешката си в битката при ВАрна, което и обръща нейния ход.
цитирай
2. panazea - Ласло не заслужава почитта , която му се отдава.
26.10.2016 14:22
Крал Ласло е бил сприхав и неспособен . Победите е извоювал Янош Хунияди. Битката край Варна е загубена заради грешните решения на Ласло. Освен това според католиците , ние православните сме ересиасти . Ласло е наредил разрушаването на църквите ни по Дунава. Както предишните кръстоносци на Балдуин , така и кръстоносците на Ласло не са носели нищо добро на България. Това си е битка между две империи .
Ladislas III Jagellon
Последната битка на краля / The Last Battle Of The King
https://www.youtube/watch?v=G6K6FSgPA-o
цитирай
3. germantiger - ...
26.10.2016 15:17
2. panazea - Ласло не заслужава почитта , която му се отдава.
14:22
Крал Ласло е бил сприхав и неспособен . Победите е извоювал Янош Хунияди. Битката край Варна е загубена заради грешните решения на Ласло. Освен това според католиците , ние православните сме ересиасти . Ласло е наредил разрушаването на църквите ни по Дунава. Както предишните кръстоносци на Балдуин , така и кръстоносците на Ласло не са носели нищо добро на България. Това си е битка между две империи .

...

Така е, но

ортодокс/православните са за мен много по-високомерни и мразещи от роман-католиците, това е лична оценка и може да е грешна разбира се. Има още един кръстов поход завършил с битката при Никополис

НИКОПОЛИС И ВИЕНА

Булгарбашкъ героя „крещи”, че Евроап пет пари не давала за него и не помогнала на „неговата” България срещу турците?! Аз не знам българина да е помагал некому там „у запада” та да ще помощ?! ОООБАЧЕ ЗАПАДА СЕ Е ПРОБВАЛ ДА ПОМОГНЕ НА БЪЛГАРИЯ – ФАКТ! В кръстоносен поход поредния Сигизмунд се бие и стига до Никопол, където в битката при никополис както се пише в бол западни книги, кръстоносците са разбити във финалната фаза на сражението, лсед което самия император според „митове и легенди” бяга и минавайки през Унгария става баща на бъдещия Ян Хуняди чрез приютилата го бъдеща майка, но да оставим кралското потекло на Ян (който разбира се, също е българин както претендират българи-боклуци).

Има ли кръстов поход срещу турците от западна Европа – има
Ако беше победил този поход щеше ли да има България пак – почти сигурно да, губи ли този поход при Никопол на хълма от еничарите – губи
Прави ли „нещо” Европа срещу турците – да!
Правиш ли ти българино нещо за онази западна Европа – не!

Знаеш за онази Виена българино, „тази” втората турска обсада от 1683 г., когато турците са бити при Каленберг и никога повече не застрашават запада сериозно. Победа извоювана НЕ от поляците крилати на Ян Собиески, а на първо място от германците изтребили в траншеите еничарите (ЗА ТОВА В КРАЯ НА ПОСТИНГА БОНУС). За тази втора обасада на Виена знаеш българино (може би повечето четящи все пак знаят), но едва ли знаят, че в нея на страна и в полза на турците се бият български контингенти и тук не иде реч за еничарите, не за тях! Разбира се, българите са принудени васално да се бият за султана и в случая за везира при Виена в 1683 г. Това НЕ може да се вмени въобще за българска вина, но питам българино, ако ти беше австриец с твоята българска днешна логика (не би могъл, но все пак) как днес щеше да пишеш и лаеш за онези „гадните от запад” дошли с турчака да те поробят – защо българино не го напишеш за себе си, защо не бъдеш докрай българин – по български към себе си?!

НА НАГЛИЯ БЪЛГАРИН ВИНАГИ НЯКОЙ ДРУГ И ЧУЖД МУ Е ВИНОВЕН, ВИНАГИ НЯКОЙ ЕВРОПЕЕЦ И НА ЗАПАД МУ Е ДЛЪЖЕН.
цитирай
4. indiram - Здравей, Лавал!
27.10.2016 00:15
...
Владислав ІІІ Ягело, наречен Варненчик, (Władysław IІI Jagiełło Warneńczyk), крал на Полша, Унгария, Далмация, Хърватия, Рашка, Славония, България и върховен княз на Литва, е роден на 31.10.1424 г. в Краков. Заедно с трансилванския войвода Янош Хуняди повеждат кръстоносен поход срещу Османската империя. Едва 20-годишен загива за свободата на България в битката край Варна на 10.11.1444 г. В негова памет през 1924 г. признателният български народ създава парк-музея “Владислав Варненчик”, а през 1935 г. е открит мавзолея на Владислав ІІІ Ягело.
- Струва ми се, че ІІІ е редно да се чете ТРЕТИ(Й)...
- крал на Полша, Унгария, Далмация, Хърватия, Рашка, Славония, България (7 до тук) и върховен княз на Литва (8), е роден на 31.10.1424 г. в Краков (Украйна, ли, днес - 9)
- Едва 20-годишен загива за свободата на България в битката край Варна (10, България, ли, спомената и в първите 7) - на 10.11.1444 г.

Интересен материал!
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4135899
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22127