Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2016 22:48 - Сребро
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 998 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.04.2017 23:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Среброто (Ag = argentum) е блестящ метал с относителна плътност 10.5. Разтапя се при 961.78°C, а кипи при 2162°C, като парите са му едноатомни и синьо оцветени. То е доста меко и ковко и може добре да се обработва механически, но все пак е по-твърдо от златото и по-меко от медта. Може да се изчуква на лист с дебелина около 0.002 mm, който пропуска светлина със синьозелен цвят или от 1 g сребро може да се изтегли жица, дълга около 21 m. Леенето на среброто е невъзможно, тъй като подобно на медта в разтопено състояние то разтваря значителни количества кислород, който при застиването разкъсва втвърдената повърхност. Неговите сплави обаче могат да се леят.
Среброто е най-добрия проводник на електричество и топлина. То не се окислява, затова се числи към благородните метали. Главната употреба на среброто е като скъпоценен метал. В чисто състояние среброто е 92.5%, примесено обикновено с мед. Бижутерията обикновено се прави от тази сплав. От среброто и сплавите му се правят още сервизи, полилеи, монети и медали, огледала, свещници, вази, купи, чаши и прибори за хранене. Посребряват се медни, месингови, бронзови, иноксови и други метални предмети. Сребърните йони унищожават болестотворните бактерии, които се съдържат във водата. Затова в църквите в съдове за вода се поставя сребърен кръст за получаване на светена вода. Производството на изделия от сребро датира още от античността, но употребата им е наистина масова в Китай, Индия, Персия, Тракия, Елада и Рим. Традициите в производството на сребърни изделия са особено силни в страни като Франция, Италия, Англия, Германия. Притежанието на фамилно сребро (сребърни прибори и посуда) се е считало за белег на благородство. Среброто се е завещавало от поколение на поколение. Днес все още се произвеждат изделия от масивно сребро (sterling silver), но те са предназначени само за богати хора. В днешно време се произвеждат масово посребрени изделия. Това са предмети, изработени от месинг, бронз, мед или инокс, които са с галванично сребърно покритие с дебелина от само няколко микрона, така наречените silverplated. Много производители се ориентират към продукция от типа биламинат. Това е сребро във вид на тънък лист, трайно прикрепен към лист от друг метал, най-често алуминий. Спойката на двата метала позволява изработката на много красиви предмети за дома, особено в съчетание с кристал и порцелан. Тези предмети също се считат за сребърни и се маркират със знак по съответния начин. Биламинатът има доста по-ниска себестойност от масивното сребро и затова има голямо търсене. При производството на пластики, фигурки и статуетки се използва така наречената резина (вид каучук), която се покрива с фолио от биламинат, като за запазването на сребърния блясък се поставя специален защитен лак. От сребро се произвеждат най-вече бижутерия и разнообразни стоки за дома. За почистване на среброто се използват специални препарати.

Сребърните и посребрени изделия обхващат практически неограничена номенклатура стоки: прибори за хранене, посуда и сервизи за хранене, кафе, чай и други напитки, аксесоари за сервиране; декоративни предмети за украсата на интериора като икони, картини, пана, статуетки, вази, фруктиери, фоторамки, настолни часовници, свещници. Най-известните производители на изделия от сребро за дома са фирми от Западна Европа и Северна Америка, където сребърните изделия се радват на изключителна популярност:

Christofle, Ercuis, Puiforcat, Georg Jensen, Arthur Price, Robbe & Berking, Reed & Barton, Carr’s, Gorham, Sheffield Cutlery, Messulam, Marcello Giorgio, Zaramella, Gruppo Greggio, Schiavon, Amefa.

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100064
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961