Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2016 00:33 - Златните
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.11.2016 00:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Според мен Златни пясъци си остават най-добрия български морски курорт, но не само заради местния ми патриотизъм като варненец. Вярно е, че Слънчев бряг е по-голям, но е пренаселен, вече почти град, а и му липсва природата на Златните. Още повече, че една част от живота ми е преминала тук. Когато завърших висше образование, имах късмета да започна работа именно на Златни пясъци. По това време познавах всяко кътче от курорта. Днес не мога да го позная. Толкова много се промени, за добро или за лошо. Вярно е, че старите хотели имаха нужда от модернизация, но както по цялото Черноморие, така и на Златните също прекалиха с бетона. Не харесвам презастрояването, нито стила мутробарок. Въпреки това има някои добри хотели, които се построиха, не отричам. Когато бяхме младежи, често ходехме на Златните с моите приятели на плаж, на дискотека, на боулинг. Но вместо да разказвам спомени, предпочитам да дам малко повече информация:

Златни пясъци - модерен курорт с 60 годишна история и традиции!

Изграждането му започва през 1956 г. с построяването на 70 хотела с 15 000 легла. Първият е хотел „Оазис“. Разположен в живописeн и eкологично чист залив в северната част на Черноморското крайбрежие, курортът Златни пясъци e само на 18 км от Варна. Намира се в Природен парк Златни пясъци, обявен за защитена територия през 1943. Туристическият комплекс Златни пясъци обхваща площ от 177.13 хектара. Така по-голямата част от парка е съхранена в естествения си вид, без човешка намеса. Близостта с морето, мекият климат и морският бриз силно са повлияли флората и фауната в парка, поради което той силно се отличава от другите национални паркове. Гъста гора от широколистни дървета, обвити в лиани на по-високите места плавно се спуска към морския бряг. Сред този великолепен горски масив са разположени близо 90 хотела с 40000 легла. Множество заведения за хранене, спорт и развлечения има не само край плажната ивица, но и сред красивата зеленина. Златистият плаж започва буквално в подножието на гората. Огромно богатство на курорта са целебните минерални източници. Златни пясъци е носител на "Син флаг" – престижна международна награда за екологично чист курорт. В границите на комплекса транспорта за туристите е осигурен от няколко вида транспортни средства – велорикши, колелета, мини-влакчета и соларни таксита.

Море и плаж

Дължината на плажната ивица в курорта е 3.5 км, която на места достига 100 метра ширина и се слави като един от най-добрите пясъчни плажове в Европа. Плажът е равен, покрит със златист ситен пясък. Пясъчното морско дъно плавно се спуска в морето, липсват скали и резки промени на дъното. Чистите и спокойни морски води с ниско съдържание на соли, по-ниско от това на Средиземно море например, и отсъствие на опасни за хората риби и животни, са подходящи за къпане на деца и за подводно плуване. Има и доста голям аквапарк Aquapolis.

Климат

Климатът е мек, умерено-континентален, близък до климата на известните средиземноморски курорти. Средната температура през деня в летните месеци е: на въздуха – 27°С., а на морската вода – 24°С. Лятото е дълго и топло, поради което слънчевите бани са възможни от май до октомври. Жегите тук не се чувстват заради морския бриз. Липсват големи температурни амплитуди. Мекото и хубаво време през ранна пролет и късна есен идеално подхождат за провеждане на балнеолечение, конгресни и конферентни мероприятия и краткотраен отдих.

image

image

image






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4142607
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22170