Прочетен: 1064 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 08.11.2019 19:04
Брането на гъби е занимание, съчетаващо полезното с приятното. Освен че ще направите една хубава разходка сред природата, ще си набавите и полезна храна. Брането на ядливи гъби е истинска наслада за гастрономите. Есенният сезон е особено подходящ за бране на манатарка (Boletus edulis), сърнела (Macrolepiota procera) и пачи крак (Cantharellus cibarius). През ноември те буквално изникват от земята. Но ако не знаете къде да търсите тези деликатеси, това често отнема много време и не е особено успешно. Ето няколко съвета:
Оборудването, което ще ви бъде необходимо за събиране на гъби, е само една кошница, в която да ги слагате, и нож, с който да ги режете. Разбира се, задължителен е и атласа за разпознаване на гъби. Трябва винаги да го носите с вас, когато отивате за гъби. Няма да ви е излишна също и лупа, за да разглеждате отблизо гъбите, които не можете да разпознаете. Ако сте новаци в брането на гъби, най-добре вземете с вас някой опитен гъбар, който има добри познания за света на гъбите, защото в началото не е лесно да ги познавате.
Важни правила при бране на гъби:
- Никога не опитвайте гъби, които не можете да разпознаете, дори да ухаят добре и да изглеждат вкусни. Външният вид може да е много лъжлив и начинанието ви да свърши зле.
- Ако искате да събирате гъби, които не можете да идентифицирате, за да можете да ги разгледате по-късно, взимайте и корените. Иначе ги режете само до пънчето.
- Никога не събирайте малки гъби, гризани от животни или изтръгнати от земята.
- Най-добре е да ядете гъбите в деня, в който сте ги набрали, тъй като се развалят бързо.
- Никога не яжте сурови гъби.
- Ако сте нови в брането на гъби, най-добре е да не отивате да събирате сами.