Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2016 19:16 - Две старинни карти
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4536 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 22.06.2020 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Въпросът e откога има българи на Балканите и то южно от Дунава на територията на днешната Българска държава? Това е важен въпрос за българската история, по който има много спекулации. Две старинни карти хвърлят светлина върху изясняването му. 

Първата е известната карта на Св. Йероним, където е отбелязано “Mesia hec et Bulgaria”. Той е живял през IV век, но не бива да се премълчава факта, че познатата карта, с която разполагаме, не е оригинала на Св. Йероним, а е един по-късен препис от ХII век. Текстът в нея е написан на варваризиран латински: Mesia вместо Moesia, hec вместо haec и Bulgaria вместо Vulgaria. Това не е характерно за IV век, защото при единственото споменаване на българите от IV век в Анонимния латински хронограф от 354 г. те са наречени vulgares, а не bulgares.

Втората карта е от VІ век от "Равенски космограф" (Ravennati Cosmographus). Отбелязано точно под TRACIA е името Bulgari и текст: Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt. Точният превод е: “Между Тракия или Македония и Долна Мизия живеят отскоро българи, които са дошли от споменатата по-горе Голяма Скития. Досега "modo" беше превеждана погрешно от латински като "само", макар че първото значение на думата е "отскоро". Картата е съставена 100 години преди времето на Аспарух. За автор космографът посочва Йорданес – готски историк от VІ век.

Тези две старинни карти са пряко доказателство за това, че българите се заселват на Балканите южно от Дунава още през ІV век много преди идването на Канас Юбиги Аспарух. Когато той идва тук, не създава нова държава, а просто разширява границите на Стара Велика България и премества столицата ѝ в Плиска. Аспарух очевидно е знаел, че идва при своите сънародници.

image

image




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - Здравей, Лавал!
12.11.2016 20:17
Харесвам стари карти! - Поздравления за находката, Лавал!
Интересна е тази - цветната, дето прилича на Глобус (кръг) - де е Азия, де е Европа, де е Африка - и как са свързани... обгърнати от (2) Океани...

Днес, четох песни Родопски, в които се споменава и Дунав (реката) - докъде са стигали Родопчанци, че знаят за Дунав и за още много...

“Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt”.
“Между Тракия или Македония и Долна Мизия живеят отскоро българи, които са дошли от споменатата по-горе Голяма Скития”
- Съмнявам се, малко, в превода!... Ище още малко да се барне, както се казва!

Поздрави!
цитирай
2. laval - За Индирам
12.11.2016 20:51
Благодаря за добрите думи! Съгласен съм за превода, но той не е мой. Аз не знам латински, а само италиански.
цитирай
3. indiram - ...
12.11.2016 23:35

Знам, че не е твой превода - вижда се!
И аз не знам латински, ама се кьоря у Латинско-Български речник, дето го имам от...
Опитах да уча и италиански - нещо не ми се получи, :-)))

Поздрави!
цитирай
4. nothingfail - не й вярно
21.01.2022 18:53
Най честото значение е само, а не отскоро!!! Няма доказателства откога са БъЛГарите!!! Може да са от всякога!!! А само дял да се й изместил на север към северните траки гети = с(К)ЛАвени, зарад римското робство на юг от Дунав!!! ДНК показва БЪЛГарите са масово от най древните у Европа!!! https://translate.google/?hl=bg&sl=la&tl=en&text=modo&op=translate
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4088998
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21904