Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2016 17:10 - Rugby
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 524 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.08.2022 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ръгби е мъжки спорт, не по-малко зрелищен от футбола. Има легенда, че е измислен през 1823 в училището на градчето Rugby, северно от Лондон. Оттам носи и името си. В неговата родина Англия ръгби мачовете привличат публика, както на футболните срещи. Ръгби е най-популярен в Европа: най-вече в Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия, Ейре, Франция и Италия. Извън Европа се играе в Аржентина, Южна Африка и Австралия. Национален спорт е в Нова Зеландия и Тихоокеанските острови Самоа, Фиджи и Тонга. През последните години световни шампиони и най-добри са All Black, както наричат непобедимия тим на Нова Зеландия.

Спортът ръгби има няколко разновидности: Ръгби 15, Ръгби 13 и Ръгби 7 според броя играчи. Играе се и плажно ръгби. Класическият вариант е с отбори по 15 души. Ръгби 7 е олимпийски спорт и беше представен на Олимпиадата в Рио 2016. Правилата на играта не са сложни. Точки се отбелязват по 3 начина. Есе или 5 точки има при преминаване на крайната линия на терена. 2 точки дават при попадение с крак между високите греди на вратата при наказателен удар, но същото попадение по време на игра носи 3 точки. Особено атрактивни моменти са схватките и тъча. Топката се подава само с ръка, като пасовете напред са забранени. В играта има много динамика, сблъсъци, борба и тичане. Най-важните международни състезания са Световната купа и Турнирът на шестте нации. За съжаление в България този спорт е доста слабо развит.

Има още два спорта, които се играят с овална топка и произлизат от ръгби. Те са:

Американският футбол е силов вариант на ръгби, затова се играе с каски. Правилата са малко по-различни. Есето тук се нарича тъчдаун. В National Football League участват 32 отбора от САЩ. Финалът Super Bowl е най-чаканото спортно събитие на годината, което се гледа от над 200 милиона души.

Австралийският футбол се играе на голямо овално игрище, като отборите са по 18 души. При него няма сблъсъци. Тук се отбелязват голове с крак: попадението между вътрешните греди е 6 точки, а между външните (behind) е 1 точка.

image

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4132164
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22111