Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2016 23:09 - Ethnogenesis
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1078 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.07.2019 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Като българин от много години живо се интересувам от древната ни история, от прародината и произхода ни. За да си изясня истината, съм чел доста книги по въпроса от видни български историци като Златарски, Бешевлиев, Съселов, както и от новите автори. Следя и публикациите в Интернет. Но като любител на историята, колкото повече чета, толкова повече се обърквам. Генетичните проучвания допълнително замъгляват картината. Известни са всички хипотези за етногенезиса на българския род. Ще се спра накратко на актуалните днес теории, но без да правя исторически ретроспекции, защото това е работа на учените.

Тюркска

Това е най-вредната от всички хипотези за произхода ни. Известна е и като тюрко-алтайска. Натрапваха ни да учим, че Стара Велика България дори не е била държава, а някакво племенно образувание. Че българите на Аспарух са били малочислена орда, която бързо се претопила в огромното славянско море. Ролята на прабългарите беше дотам принизена, че бяха обявени за див номадски народ, живеещ в юрти. Целта беше да се докаже, че ние сме славяни, братя с руснаците. Проблемът е, че се оказа, че нито ние сме славяни, нито пък руснаците, които имат угро-фински произход. Добре е, че тази теория вече не се приема сериозно, но още се поддържа от казионни историци. Тя трябва да изчезне от учебниците.

Автохтонна

Неин автор е проф. Ганчо Ценов. Днес упорито се лансира от Павел Серафимов – Спароток и Пламен Пасков. С цел да докаже тезите си професорът слага знак за равенство между много народи: българи, траки, славяни, македони, мизи, даки, гети, готи. Теорията му се смята за ненаучна. Нарича се днес тракедонизъм по подобие на македонизма. Наистина, колкото българите край Вардар са антични македонци, толкова и ние сме траки. Без да съм историк, мога да посоча и аз разлики: Траките са вярвали в задгробния живот, издигат могили с гробници, имат Дионисий и Орфей, а това са все неща, което отсъстват при нас. Все пак той има и постижения, като събира доказателства за това, че се заселваме по-рано на Балканите.

Памирска

Приносът на Петър Добрев е, че той цялостно развива идеята за индоевропейския произход на българите. Разбира се, по-рано от него за това са писали Раковски и проф. Веселин Бешевлиев. Чел съм повечето му книги, в които той популяризира схващането си за нашия източноирански произход и за прародината ни Балхара (Бактрия), която той локализира край Имеон (Памир). Подобни тези споделят някои млади автори и професори като Георги Бакалов, Пламен Цветков и дори Божидар Димитров. Напоследък има доста критики към него по отношение на прародината, най-вече заради липсата на археологически доказателства. Въпреки това мисля, че неговите изследвания са добър ориентир за младите историци.

Кимерийска

Това е най-новата теория. Неин автор е Кирил Милчев. Изходната точка е сведението на Георги Сава Раковски за гимери и кимери. Той се позовава на хрониката на Прокопий и прави връзката: кимерийци > хуни > българи.

Според мен определено произходът на българите трябва да бъде търсен между индоевропейските народи.

Карта на преселенията на българите от Балхара към Европа (по Петър Добрев)

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4131514
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22109