Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2016 18:49 - Мадарският конник
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.10.2020 18:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мадарският конник е безспорният български символ. Той е национална светиня, с която ние се гордеем. Единственият подобен скален барелеф в Европа е обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Изсечен е в отвесната скала на 23 m височина. Внушителните му размери са 3.1 m ширина на 2.6 m височина. Изобразява конник, куче, орел и лъв. Конникът е изобразен в реален размер. Той е забил копие в лъва, а кучето тича зад него. Около релефа са изсечени надписи на гръцки език, които ни дават важни сведения за исторически събития от VІІІ и ІХ век, които се отнасят за Тервел, Омуртаг, Кормисош, а според Професор Веселин Бешевлиев за Аспарух. Един от надписите е свързан със 705, когато царува Тервел. Той помага на Император Юстиниан да си върне престола, за което получава титлата кесар, много скъпи дарове и земи южно от Стара планина.

И до днес има много спорове и най-различни хипотези за това, кой точно е конника, изобразен на релефа. На монетите от 1930 е гравиран Мадарският конник с надпис Крумъ. Явно тогава са смятали така. Много учени смятат, че това е Тервел. Лично моето мнение, за което, разбира се, нямам доказателства е, че конникът е Канас Ювиги Аспарух и че релефът е изсечен по заповед на Канас Ювиги Тервел. Още повече, че има надписи от негово време. С голяма сигурност това е един от българските владетели, а не тракийски херос например.

В пределите на предполагаемата българска прародина Балхара, на територията на Афганистан, в областта Шамарих, в долината на Балкх, е открит двойник на Мадарският конник. Наричат го Модарският конник. През 2008 е бил посетен от българска експедиция. Представлява конник, който убива същество, подобно на дракон. За съжаление талибаните са стреляли по него с базука и са отнесли главата му и така е бил безвъзвратно повреден.

Мадарският конник

image

image

image

image

Модарският конник от Афганистан

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4147176
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22181