Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2016 22:04 - Рилският манастир
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.12.2016 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Като всеки българин и православен християнин и аз обичам да посещавам нашите манастири. България няма замъци и крепости, но за сметка на това може да се похвали с много манастири. Един от тях обаче се откроява над всички. Той е единствения, който е паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1983. Рилската Света обител. Нашата национална светиня!

Ето и малко повече информация:

Рилският манастир е основан в началото на Х век от монаха-отшелник Свети Иван Рилски през времето на царуването на Цар Петър (927 – 968) на мястото на стара постница в планината Рила на 1100 м надморска височина. По време на многовековното си съществуване той е преживял години на възход и разруха. Около 1335 г. местният феодал Стефан Драголов (Хрельо) изградил манастира на сегашното му място. Той се е състоял се от сгради за живеене, отбранителна кула и еднокорабна църква. От тези строежи днес е останала само "Хрельовата кула". Неговото ктиторство е увековечено с надпис за строежа на кулата,  изписан с тухли на южната й стена:

"При владичеството на превисокия господин крал Стефан Душан, господин протосеваст Хрельо с голям труд и разход изгради тази кула на светия отец Иван Рилски и на Божията майка, наречена Осеновица, в годината 6843 индикт пети (1334 – 35)."

На последния етаж на кулата има малък параклис, богато украсен със стенописи, отличаващи се с голяма художествена стойност и оригинални иконографски качества. През първите години на XІX в. манастирският комплекс е изграден в днешния му вид, благодарение на усилията на няколко поколения видни български строители, живописци и майстори-резбари.

Главната църква на манастира "Рождество Богородично" е построена през 1834 – 1838 година, а стенописите и резбите са работени през 1840 – 1872 година от най-видните представители на Самоковската и Банско-Разложката художествени школи. В началото на XX век манастирът все още се радва на стотици монаси и послушници, както и на десетки хиляди поклонници и гости. 

image

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4142155
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22165