Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2016 23:25 - Първите азбуки
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2513 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.02.2017 20:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Обикновено за първа азбука се приема финикийската. Тя обаче също произлиза от една по-стара от нея азбука и това е угаритската. Угаритската писменост възниква в 1800 – 1400 г. пр. н. е. в Рас Шамра (Угарит) в Древна Сирия. За нея е било установено, че има 30 писмени знака, които обаче вместо срички, както дотогава, обозначават звуци или това са първите букви. Те са взаимствани от клинописното писмо. Води се още научен спор дали угаритската или протосинайската писменост е първата азбука.  

Угаритска азбука

image 
 

Финикийската азбука се появява около ХІІ век пр. н. е. във Финикия. Тя е абджад, т.е. азбука, която се състои от 22 букви само за съгласните звуци. За гласните звуци букви липсват. Такава е азбуката например и на възстановения днес в Израел мъртъв древноеврейски език – иврит. Финикийската азбука е особено важна за целия свят, защото от нея произлизат редица други азбуки: еврейската, арабската, арменската, гръцката, етруската, латиницата и кирилицата. 

Финикийска азбука

 image


Еврейска азбука - абджад (иврит)

image

Арабица - абджад

image

Арменска азбука

image

Херодот описва как гърците на свой ред пък са възприели финикийската азбука:  

Като настаняват в страната, пристигналите от Кадмос финикийци – а между тях и жифирийци, донасят на гърците много нови знания, между които азбуката, непозната дотогава в Гърция според мен: първоначално това е азбуката, с която си служат всички финикийци, но с времето и звуците, и формите на буквите еволюират. Техни съседи били най-вече йонийските гърци; те научили от финикийците буквите от азбуката и ги използвали с леки промени; след като ги възприели, те им дали – с пълно право, понеже Гърция ги е наследила от Финикия – името финикийски букви … Видях със собствените си учи в храма на Аполон Исмениос в Тива в областта Беотия, кадмийски (финикийски) букви, гравирани върху три триножника: намират се в идентичен ансамбъл с йонийски букви. Върху един от триножниците има следния надпис: Амфитрион ме посвети на Бог върху останките на Телебоенс. Предметът несъмнено произхожда от времето на Лайос, син на Лабдакос, а той пък син на Полидор и внук на Кадмос.

  Архаична гръцка азбука

image

Етруската азбука се развива от азбуката от Куме, т.е. западния вариант на гръцката писменост, който бил използван в полисите на Magna Grecia жна Италия). Намерени са 10 000 надписи с текстове на етруски език. Произношението на буквите е известно, но въпреки това този език все още не може да бъде преведен. 

Етруска азбука

  image

Латинската азбука на свой ред възниква през VІІ век пр. н. е. от етруската, която е адаптирана за латинския език. Това днес е най-разпространената писменост в света, която има 26 букви, но различните народи добавят към нея свои букви или използват различни диакритически знаци. В началния си античен вариант обаче латиницата включва само 21 от известните 26 етруски букви. Буквата C се чете едновременно К и Г, а буквата V - като В и У. Тъй като Z не се използва, вместо нея добавят G, като съм C слагат една чертичка. Към тях след завладяването на Елада от римляните в І век добавят Y и отново Z. Класическата латинска азбука се състои от 23 букви. През Средновековието добавят още 3 букви: U за разграничаване на У от В, както и J и W.  

Антична латинска азбука

image

Коптска азбука

image

Готска азбука

image

За нашите 2 български азбуки вече е казано почти всичко: Смята се, че Св. Св. Кирил и Методий създават глаголицата, като използват знаците от древнобългарската писменост, а Св. Климент Охридски пък създава кирилицата, като заема 24 букви от гръцката азбука и добавя още 14 древнобългарски писмени знака, но същевременно е очевидна и удивителната прилика на кирилицата с коптската и готската азбуки.

Кирилица и глаголица

image

image
Гласувай:
4
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 771212
Постинги: 948
Коментари: 1377
Гласове: 3433