Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2016 22:05 - Финикийските знаци
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3355 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.12.2016 17:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Наричат парите финикийски знаци. Това популярно название произлиза от схващането, че точно финикийците са измислили парите. В действителност обаче първите истински пари се появяват в Лидия, Мала Азия. Лидийците започват да секат монети през VІІ век пр. н. е. Те са биметални от електрум (сплав от злато и сребро). Херодот пише:
Лидийците първи по наше знание секли и въвели в употреба парите от злато и сребро, и също първи захванали търговия на дребно.
Лидия е известна най-вече с Цар Крез, който е натрупал несметни богатства. Той заменил тези монети с такива, направени само от сребро или само от злато. При новата система 12 сребърни монети се равнявали на 1 златна.
Водолаз открива случайно златна монета в Созопол. Родни нумизмати я определят като лидийска на възраст 2650 години и веднага я обявяват за най-старата монета в света.
 

Лидийската монета от Созопол  image

 Лидийска биметална монета


image 
 

 

Около 546 пр. н. е. владетелят на Персия Кир (Куруш) ІІ Велики от династията на Ахеменидите завладява Лидия. Монетите се приемат първо в Мидия, а после и в Персия.  

Персийска монета

image 
 

От Лидия монетите се разпространяват в Елада. Първите гръцки полиси, които започват да секат монети, са Егина, Атина и Коринт. Те са сребърни и бронзови драхми с точно тегло.  

Монета от Егина 

  image

Монета от Атина 

    image

Монета от Коринт

image 

Първият монетен двор в света е построен в Рим до храма на Юнона Монета. Римляните са вярвали, че той ще бъде под закрилата на богиняга. Монета наричат първоначално машината, с която се сечали металните пари, а по-късно монети наричат самите пари. От Римската империя насам монетите масово се използват в Средновековна Европа.  

Монета от Римската Империя

image 
 

Първите книжни пари се появяват в Китай по време на династията Тан (618 – 907). Въвеждането им в масова употреба става по времето на династията Сун (960 – 1279). След ХІІ век печатането на банкноти е държавен монопол, а в ХІІІ век те вече са стандартизирани. След пътешествието до Китай европейците се запознават с книжните пари, но първите банкноти в редовна употреба в Европа са едва от 1661 в Швеция.  

Банкнота от династията Сун

image 
 

Последна мода при парите са пластмасовите банкноти, които са доста по-трайни от хартиените. Първата страна, въвела полимерни банкноти, е Австралия в 1998, а от 1996 преминава изцяло на пластмасови долари. Днес такива банкноти използват 22 страни. В 1999 Румъния е първата европейска страна, минала на пластмасови банкноти. Такива има вече и във Великобритания.  

Първата полимерна банкнота на Австралия

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4088905
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21904