Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2016 22:38 - За цифрите
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16804 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 18.12.2016 18:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Професията ми е свързана с цифрите. Затова тяхната история ми е така интересна. С цифрите си служим всеки ден. Те са писмени знаци, не по-малко важни от буквите. С цифрите образуваме числата. Науката за числата е математиката. Нейното значение за живота на човека е огромно. Без цифрите, числата и математиката не би могло да има нито икономика, нито пък която и да е сфера на живота. Математиката е фундаментална наука, без която не могат да съществуват много други науки. Човечеството познава броенето от зората на съществуването си. За да може да борави обаче с числата и да извършва действията с тях, човекът е трябвало да намери начин да ги изразява видимо. Именно така са се появили и цифрите. С тях човек вече е могъл да изобрази писмено числата и дори да ги подреди в стройна бройна система.

image

Първите цифри се появяват в Шумер около 3500 пр. н. е. заедно с клинописното писмо. Около 2000 пр. н. е. те биват възприети във Вавилон. Шумеро-вавилонската бройна система е доста сложна, тъй като тя е шестдесетична. Въпреки това вавилонците стават известни като най-добрите математици и астрономи на древния свят.

Шумеро-вавилонските клинописни цифри

image

Към 3100 пр. н. е. в Древния Египет също започват да използват йероглифи за цифри. Приносът на египтяните е, че те са първите, които прилагат десетичната бройна система.

Древноегипетски цифри

image

В Древна Елада цифри ползват от VІІ век пр. н. е. Те са буквени и са само 6 на брой за числата 1, 5, 10, 100, 1000 и 10000. Тези древногръцки цифри са известни още като атически.

Атически цифри

image

От Елада цифрите се разпространяват на Апенините. Всички познават отлично римските цифри. Те обаче произлизат от етруските. При етруските цифрите са 8 на брой, докато при римляните те са 7. Трудностите идват при изписването на големи числа и при аритметичните действия. Всеки знае колко трудно е да се смята с римски цифри.

Етруски цифри

image

Римски цифри

image

В другия край на света в Америка маите започват да използват цифри около 1000 г. пр. н. е. Бройната им система е двадесетична. Приносът им е, че първи въвеждат цифра за нула.

Цифри на маите

image

В Източната Римска Империя (Византия) започват да изписват цифри с букви от гръцката азбука. Освен числата от 1 до 9, с букви те изразяват също и десетиците и стотиците.

Византийски цифри

image

В Средновековна България след приемане на кирилицата също изписват числата с букви, както във Византия. За да ги разграничават като цифри обаче, върху тях се поставя черта.

Старобългарски цифри

image

Цифрите, с които си служим днес, наричаме арабски. Техният произход обаче е от Индия. Те са наследници на цифрите брахми, които се появяват през ІІІ век пр. н. е. През І век математиците в Древна Индия изобретяват десетичната позиционна бройна система, която включва и нулата. Цифрите претърпяват векове развитие и променят своите очертания. През ІХ век цифрите вече се наричат Гвалиор. Те биват възприети от Персия към 825 и арабите към 830, които ги наричат Hindu (индийски) цифри. От тези индо-арабски цифри през ХІ век се развиват 3 различни вида цифри: западноарабски (Гобар), източноарабски и индийски (санкритски) с Деванагари азбука. Затова днес арабите и индийците използват цифри, които са различни от нашите. В Европа цифрите Гобар биват представени от арабските търговци. Ето защо днес те се наричат арабски. Те също претърпяват развитие и едва към ХV век цифрите придобиват своята днешна форма.

Развитие на индо-арабските цифри

image

Първото споменаване на тези цифри в Европа е през 976 в Codex Vigilanus в днешна Испания, а първият, който ги популяризира в Европа е гениалният математик от Пиза Леонардо Фибоначи в своя основен труд за аритметиката Liber abaci” (Книга за смятането). В него той използва за пръв път арабските цифри. Той е известен и с числовата редица, наречена Числа на Фибоначи.

Liber abaci на Леонардо Фибоначи

image

Днес целият свят използва индо-арабските цифри. Има обаче немалко страни и народи, които употребяват в своята писменост свои специфични цифри. Както вече писах, днешните араби не използват арабските цифри, защото имат свои собствени. Със съвсем малки разлики същите цифри се използват и в някои други страни, пишещи на арабица: на фарси (персийски) в Иран и на урду в Пакистан. Ето какви са цифрите, които се използват в мюсюлманския свят:

Цифрите в арабицата

image

Азия е континента, който предлага най-голямо разнообразие на използваните в местни езици собствени цифри, най-често наред с арабски цифри. Така например китайските цифри освен в Китай и Тайван се използват още и в Япония и в Корея. Свои цифри на иврит имат и в Израел. Също народите на Индокитай: Лаос, Камбоджа, Тайланд, Мианмар (Бирма), които имат свои национални азбуки. А най-разнообразни цифри имат народите, които населяват Индия. Какви са те, можете да видите в табличката.

Цифрите на Азия

image

Бирмански цифри (Мианмар)

image

Красив шрифт за цифри
image




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, laval. Интересни таблици ...
17.12.2016 12:14
Здравей, laval. Интересни таблици за цифрите си публикувал. Аз имам само тема за арабските цифри: http://barin.blog/history/2016/09/22/arabskite-cifri.1478155. Може да я прегледаш. Поздрави!
цитирай
2. laval - Благодаря отново!
17.12.2016 12:31
Ще прегледам темата с удоволствие.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4088815
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21899