Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2016 23:36 - Календарът на маите
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2199 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.12.2016 23:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди 4 години бяхме свидетели на истинска световна истерия по повод на твърдението, че в своя календар маите са прогнозирали краят на света да настъпи на 12.12.2012. Е, не настъпи … Безспорно е обаче, че този индиански народ, който дори не е познавал колелото, е създал една велика цивилизация в Доколумбова Централна Америка, в която централно място е заел неговият прочут календар, който е едно невероятно научно постижение за времето си.

Календарът на маите

image

Маите са били отлични астрономи и математици. Те също така са имали писмена система от сложни йероглифи, която е оригинална и все още не е разчетена.

Писменост на маите

image

Всъщност маите са имали не един, а два календара: Цолкин - свещен и ритуален календар, и Хааб - слънчев календар, отговарящ на Грегорианския. Основна единица и за двата календара е кин (ден). Двадесет кина образуват един уинал (месец), а осемнадесет уинала правят един тун (година). Петте липсващи дни образуват един нещастен месец, наречен Уайеб. Годината на маите започва на 23 декември, в деня на зимното слънцестоене, което астрономите им явно също добре са познавали. Ритуалният календар Цолкин се състои от 260 дни (13 месеца по 20 дни). Със собствено име разполага всеки ден от месеца, но поредните номера са само 13, колкото са дните на седмицата. Номерът на 14-ия ден е пак 1.

Дните в един месец от Цолкин

image

Слънчевият календар Хааб от 365 дни се образува от 18 месеца по 20 дни и един от 5. Те също са удостоени с наименования и съответни йероглифи.

Месеците в слънчевия календар Хааб

image

Маите вярвали, че магическото число 13, в комбинация с 20, контролира жизнения път на човека от раждането до смъртта. За нормално развитие на живота и времето било необходимо свещеният и слънчевият календар да се обединят, да тръгнат едновременно от първия си ден и да се срещнат на изходната си точка. Така се образува известното "календарно колело" на маите. Представете си го като комплект от две зъбни колела: едното с 260 зъба, а другото с 365. Двете колела се завъртат едновременно. За да се срещнат отново, те трябва да изминат точно 18980 дни, или 52 години. Този 52 годишен цикъл за маите е век, възприет впоследствие и от ацтеките. Самото число 52 добива магическо значение и с него са свързани редица церемонии. За отчитането на времето маите имат изключително сложна система на цикли. Два от начините са дълго броене и кратко броене. При дългото броене те достигат до цикли от милиони години.

Календарното колело на маите

image

image

Истината за края на света J

image




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4134761
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22120