Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2016 22:10 - Кристалният череп
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1560 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.12.2016 10:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кристалните черепи винаги са пораждали любопитството както на учените, така и на обикновените хора. По света са известни 13 черепа, изработени от кварц. Един от тях обаче е необикновен. Този именно кристален череп е вдъхновил големия режисьор Стивън Спилбърг да създаде вълнуващия приключенски филм Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп. Това е 

Кристалният череп на Мичъл-Хеджис

image Първият открит и най-известен кристален череп е този на Мичъл-Хеджис. Намерен е през 1924 в джунглите на Белиз от 17-годишната дъщеря Анна на археолога Фредерик Албърт Мичъл-Хеджис, докато той търсел останките на Атлантида сред руините на древния град на маите Лубаантун. 
Фредерик Албърт Мичъл-Хеджис / Frederick Albert Mitchell-Hedges

Първият намерен подобен череп е изработен от едно парче кристал, тежи около 5 килограма и е идеално копие на череп в реални размери, като дори долната челюст е подвижна. Предполага се, че е на възраст най-малко 5000 години и според легендата е бил използван в езотерични ритуали от върховния жрец на маите. Черепът е изработен изключително прецизно, с технология, която и до днес е необяснима. При изработката му са постигнати забележителни оптични свойства – той е осветен отдолу, а от орбитите му струи светлина. Осветен отзад от интензивен светлинен лъч, светлината  блика от орбитите, носа и устата му.

image  

Според притежателката си Анна Мичъл-Хеджис, кристалният череп притежава способността да пренася хората в древните светове на маите. Тя сънувала, че се пренася в света на древните индианци и можела да чуе разговорите им. Странните сънища се появявали, само когато кристалният череп стоял близо до леглото й. Ако бил преместен в друга стая, тя не изпитвала тези странни чувства или сънища. През 1960, след смъртта на баща си, Анна дава магичния череп за изследване в лабораториите на Хюлет-Пакард, тъй като имало много съмнения относно автентичността му. След 6-месечно изследване, заключенията са следните: кристалният череп е изработен от естествен кварц с висока чистота - анизотропен силициев диоксид. Двете парчета са отрязани от един и същ блок от планински кристал. Не са намерени никакви следи от инструмент. Тъй като няма следи от механична обработка, не е възможно да се датира неговата възраст – кристалите не стареят. Със съвременните технологии за обработка ще е необходима година за работа, а за ръчната му изработка биха се изисквали 300 години на непрекъсната работа. Възпроизводството на оптичните ефекти е още по-трудно. Според изследователите е истинско чудо, че досега черепът не се е разпаднал на парчета, поради особености на вътрешната структура на този кристал: множество жилки и малки мехурчета. Още по-загадъчното е, че той е обработен напряко на оста на кристала, което обикновено причинява разрушаването му. Съвременните скулптори винаги вземат предвид ориентацията на молекулярната симетрия на кристала, защото ако се ваят срещу оста на симетрия, кристалът се разрушава, дори и да се използват лазери или други високотехнологични методи за рязане. При тези обстоятелства, експертите смятат, че успешното изработване на форма, толкова сложна, колкото е черепът на Мичъл-Хеджис, е изключително трудно. Предположението днес е, че най-вероятно е бил обработван с диамант, който е единственият по-твърд материал от планинския кристал.

image




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4142689
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22170