Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2016 18:59 - Чичен Ица
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1304 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.12.2016 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Древният град на полуостров Юкатан, Мексико е основан през 525 пр. н. е. В превод от езика на маите означава В устата на кладенеца на Ица”. Причина за това вероятно е Кладенецът на смъртта, разположен в самия център на комплекса. Древните маи са вярвали, че той е бил домът на бога на дъжда – Юм Чаак. Заради това се смята, че храмовият комплекс е построен в негова възхвала. Чичен Ица е бил политически и културен център на маите. През ХІ век е бил завладян от толтеките и става столица на тяхната държава. През 1178 градът е бил разгромен от обединените войски на трите града Маяпан, Ушмал и Ицмал, предвождани от Хунак Кел. По време на испанската конквиста през ХVІ век градът вече е бил изоставен и в руини. Чичен Ица буди любопитство с внушителните си постройки и с предназначението им. Архитектурата на мястото притежава уникални свойства, които и досега са необясними за учени и любители. Двата храма – Северният и Южният, са построени така, че когато двама души стоят в тях, могат да разговарят, без да се налага да викат при положение, че се намират на 150 m един от друг, и то без никой друг да ги чува.

Чичен Ица заема площ от 3 km2. Древните съоръжения днес се намират на открито, почистено от растителност място. Главен архитектурен паметник е Храмът на Кукулкан, който е пирамида, висока 30 m. Храмът на хилядите войни днес е без покрив. До наше време са се запазили много статуи на божества в характерен стил с богата флорална и геометрична орнаментика. В града е имало седем стадиона, които са се използвали за популярните сред маите игри с топка.

От 1988 градът на маите и толтеките е включен в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО, а в 2007 е избран за едно от новите седем чудеса на света.

Карта на Чичен Ица

image

Пирамидата Кукулкан

image

Храмът на войните

image




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4143455
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22171