Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2016 19:52 - Пирамидите в Гиза
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2641 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.12.2016 19:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пирамидите в Гиза (на арабски: اهرامات الجيزه) са най-старата туристическа дестинация в света. Те заедно със Сфинкса са единственото от седемте древни чудеса на света, което е оцеляло и до днес. Разположени са на платото Гиза на западния бряг на Нил, на 25 km югозападно от Кайро. Пирамидите са гробници на древноегипетски фараони. От 1979 некрополът е включен в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Групата археологически паметници се състои от трите големи пирамиди, няколко по-малки наблизо, както и Сфинкса. Стотици археолози и египтолози са работили през вековете, работят и днес, за да разгадаят тайните на пирамидите. Те продължават да бъдат най-интригуващия археологически обект на планетата. Съществуват и теории, според които пирамидите са построени от извънземни.

Пирамидата на Хеопс или Хуфу е най-старата и най-голямата. В нея не е намерена мумия, но се смята, че е гробница на втория фараон от Четвъртата династия Хуфу (с гръцко име Хеопс), управлявал Древен Египет около 2589 – 2566 пр. н. е. Строена е в продължение на 30 години и се предполага, че е завършена около 2560 година пр. н. е. Първоначалната ѝ височина е 146.5 m с ширина на основата 230.4 m, а днес тя е висока 138.8 m. Чак до началото на ХХ век е най-високата сграда в света. Тази пирамида е призната за истински инженерен шедьовър. Теглото ѝ е около 6.3 милиона тона. За построяването ѝ са били необходими близо 2.3 милиона каменни блока, подредени в 203 реда, без спойващ разтвор помежду им. Всеки от тези блокове тежи средно по 2.5 тона, а някои са по-тежки и от 9 тона. В строежа са участвали повече от 100 000 работници в продължение на около 30 години.

Пирамидата на Хефрен или Хафра е втора по големина. Тя е гробница на фараона от Четвърта династия, син на Хеопс и баща на Микерин, управлявал около 2558 – 2532 пр. н. е. Смята се, че именно неговото лице е изваяно на Сфинкса. Височината ѝ първоначално е 143.5 m, а в наши дни е 136.4 m. Дължината на основата на пирамидата е 215.5 m. Поради факта, че основата ѝ е разположена на 10 m по-високо, Пирамидата на Хефрен изглежда по-висока от Хеопсовата пирамида.

Пирамидата на Микерин или Менкаур е по-скромна в сравнение с двете големи пирамиди в Гиза. Гробница е на фараон от Четвърта династия, син на Хефрен и внук на Хеопс,  управлявал около 2530 – 2510 пр. н. е. Днес е висока 61 m, а дължината на основата ѝ е 108.5 m.

Големият Сфинкс – верният страж на пирамидите през вековете, е не по-малко тайнствен. Има доста противоречиви мнения относно възрастта му. Повечето учени са убедени, че Сфинксът е издигнат по време на Четвъртата династия и го свързват с Хефрен. Той е най-известната статуя от древността. Тя е изсечена от монолитен варовиков блок, изобразяващ фигура с лъвско тяло и човешка глава. Това е странно, защото в египетското изкуство божествата се изобразяват с тяло на човек и глава на животно, но никога обратното. Дължината му е 72 m, а височината му e 20 m. Смята се, че статуята на Сфинкса е започнала да ерозира още по времето на фараона Рамзес ІІ, който го е реставрирал. Фараонът Тутмос ІV също го е почистил и реставрирал. Някои изследователи твърдят, че е на възраст над 10 000 години и е много по-стар от пирамидите.

Карта
 
image

Трите пирамиди

 image

Сфинксът

image


Папирус, изобразяващ балсамация на фараон


image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4133881
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22120