Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2016 13:57 - Катедралата в Кьолн
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2783 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.06.2020 17:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кьолнската катедрала (Koelner Dom) е най-известния паметник на готическата архитектура в света. Официално тя се нарича “Свети Петър и Света Мария”. Строителството ѝ трае от 1248 до 1437, а от 1842 до 1880 е достроявана. Официалното освещаване е през 1880. За кратко, от 1880 до 1884, със своите 157 m тя дори е най-високото здание в света. В момента тя е действащ централен храм на Кьолнската архиепископска епархия и е втората по височина църква на германска територия след катедралата в Улм. 

През вековете Кьолнската катедрала трупа богата културна история. Тя е построена на мястото на каролингски храм, който от своя страна е изграден върху основата на раннохристиянска църква от 873. Самият град Кьолн е знаков през Средните векове със своето могъщество, богатство и великолепие в рамките на Свещената Римска империя. По това време местната катедрала става особено популярна в западния християнския свят, защото в нея се съхраняват мощите на Тримата влъхви в специален саркофаг, отрупан със злато и скъпоценни камъни. С две кули и с етажовидно разположени високи прозорци с триъгълни фронтони с линии, устремени към края на дъгите, които се издигат на 157 m, се отличава главната фасада на величествената сграда. Самата тя като разпределение представлява изтеглен римски кръст в източно-западна посока. В подземията ѝ е изложена богатата съкровищница на Кьолнските архиепископи, която трябва да се види. Входът за нея се намира от лявата страна на катедралата.

На практика Кьолнската катедрала е вероятно най-продължителния строеж в европейската история – от XIII до XIX век. През 1996 ЮНЕСКО я включва в своя Списък на паметниците на световното културно и природно наследство. Понастоящем Кьолнската катедрала ежегодно се посещава от над един милион туристи и поклонници от цял свят. Според проведено наскоро проучване на “Дойче Веле”, катедралата в Кьолн е смятана за туристически символ номер едно на Германия за чуждестранните туристи.

image

image

image

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101512
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967