Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2017 23:21 - Бехистунският барелеф
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1494 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 16.04.2018 15:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бехистунският барелеф е открит през 1598 от англичанина Робърт Шърли (Robert Shirley), който е на дипломатическа мисия в Сафавидска Персия. До него има клинописен надпис с един и същи текст на три езика: староперсийски, еламски и вавилонски език. Издълбан е на скала на територията на древна Мидия, днешен Иран, по нареждане на Цар Дарий I (521 – 486 пр. н. е.). Описана е биографията на Дарий І и събития от управлението на Ахеменидите през годините 523 – 521 пр. н. е. Барелефът заедно с надписа се намират на височина 105 m над пътя, свързващ Вавилон и Екбатана между Хамадан и Керманшах. Той е висок 7 m и дълъг 22 m. На него е изобразен Дарий I, който се среща с победените си врагове под покровителството на Ахура Мазда (Бог на доброто в зороастризма). В периода 1837 – 1844 английският учен Хенри Кресуик Роулинсън (Henry Creswicke Rawlinson) многократно се спуска по Бехистунската скала и копира персийската и еламитската част от надписа, който впоследствие дешифрира. Така поставя начало на дешифрирането на клинописното писмо на народите от Древния Близък Изток. Разчитането на надписа се счита от много учени за най-значимото събитие за историята преди откриването на Троя. Скалата под надписа е била отрязана вертикално, за да се направи недостъпна и за да се предпази барелефа. Стойността на надписа за разкриването на античната история е огромно. Епиграфският паметник е безценен, защото учените успяват да съберат огромно знание за цивилизациите на Месопотамия, Шумер, Акад, Персия и Асирия.

Пълният текст на Бехистунския напис на Цар Дарий І прочетете ето ТУК.

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, laval. Хубава тема е Бе...
20.01.2017 18:48
Здравей, laval. Хубава тема е Бехистунския надпис, има още да се пише. Затова реших да пиша за него. Нека се разпространява, за да знаят хората какво представлява и какви трудности са имали персите, когато го изчукват на високата скала. Той е помогнал за разчитането на двата езика. Може да видиш моята тема( засега последна в блога ми) за надписът на Бехистунската скала. Поздрави!
цитирай
2. laval - Благодаря!
20.01.2017 19:14
Днес видях, че и ти си писал за него един ден преди мен. Какво съвпадение! Явно имаме доста общи интереси. Според мен тези барелефи са иранска традиция и са косвено доказателство за произхода ни. Визирам нашия Мадарски конник и неговия двойник в Афганистан. Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4133947
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22120