Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2017 15:29 - Тракийските гробници
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3060 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 29.01.2017 09:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

България безспорно е страната на тракийските гробници. На наша територия има над 60000 тракийски могили, от които са проучени едва около 1000. Две от тракийските гробници обаче са световноизвестни.  

КАЗАНЛЪШКА ГРОБНИЦА 

Казанлъшката гробница е открита случайно от войници под могилен насип на 19 април 1944. Включена е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1983. Тя се намира в малък парк в град Казанлък. Висока е 7 m и има диаметър 40 m на основата. Оригиналът на гробницата е затворен, за да се съхранят уникалните му стенописи, но до него е построено точно копие, което е достъпно за туристически посещения. Гробницата е построена през ІV – ІІІ век пр. н. е. Принадлежала е на тракийския цар Ройгос. Световната си известност паметникът дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистическата епоха. Оригиналът на гробницата също може да бъде посещаван, но само за няколко минути и при определени условия. Достъпът до копието на Казанлъшката гробница е целогодишен.

image

image

image

СВЕЩАРСКА ГРОБНИЦА 

Свещарската гробница е разкрита през 1982 при разкопаване на високата Гинина могила. Добавена е към Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985. Част е от Историко-археологическия резерват Сборяново, разположен на 8 km северозападно от Исперих. Гробницата е построена през ІІІ век пр. н. е. Впечатлява със своята архитектура и украса. Състои се от коридор и три квадратни камери. Тук било положено тялото на тракийски владетел от племето гети, вероятно Дромихет. Таванът на погребалната камера се поддържа от статуи на жени с вдигнати ръце – кариатиди, чиито лица още пазят останките от цветна украса.

image

image

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. olivie - въпрос:
28.01.2017 16:49
Риторичен - кой идиот направи копието (1-та рисунка) в сравнение с оригинала (2-та) Предполагам същото котило еничар, дето е вилнял в Кабиле и вместо тракийска столица там показват римски гарнизон с обяснението, че старият град бил отдолу на драгоценния гарнизон....? Докога ще слугуваме на измислените истории за "елински", че в случая "ранноелински период", вместо да се каже с истинското му име - тракийски. За да поддържаме фалшивия елинизъм се правим че траките не са съществували, нали? За това и не се разкопават могилите. УУУУУУ
цитирай
2. laval - Ами не знам
28.01.2017 17:21
Честно казано, наистина не знам. Дори не съм подозирал, че е копие.
цитирай
3. olivie - като се увеличат изображенията
28.01.2017 18:05
се вижда. Гледах всяка една фигура поотделно - прикрита подигравка е. Вероятно копието е от гробницата за посетители а 2-та оригинала. Посетете Кабиле ако не сте за да научите идиотията, че траките в погребалните си обичаи били приели да чупят на сол всичко и за това нямало запазени артефакти.... Само дето са се изтървали, че по времето когато Рим е ходел под масата, могилата е на ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕН ТРАКИЙСКИ КОННИК.
цитирай
4. olivie - М/у другото
28.01.2017 20:33
и аз сега научавам, че този цар Ройгос е бил очебийно черен като конярите си, видно от оригиналната стенопис ( в копието е "избелен"). А как реваха, че Орфей бил грък, щото бил черен във филма.... Май имаме египетска следа вече, а?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4144602
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22174