Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2017 22:24 - Най-старите оцелели книги
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2394 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.02.2017 13:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Някои от най-старите оцелели книги до наши дни са следните: 

НАЙ-СТАРАТА БИБЛИЯ

image

Най-старата запазена библия е Синайския кодекс – Кодекс Синаитикус (Codex Sinaiticus) от началото на ІV век. Открит е на части от Константин Тишендорф (Konstantin von Tischendorf) в Синайския манастир "Св. Екатерина". Оттам идва и името му. Съдържа почти целия Стар Завет, целия Нови Завет, посланието на Варнава и Пастирят” на Ерм. Манускриптът е написан на пергамент със старогръцко маюскулно писмо в четири отвесни колони – непрекъснат текст, така нареченото scriptio continua. Възраст: около 1650 години. 

ЕТИОПСКАТА БИБЛИЯ

image

image

В манастира Гарима близо до Adwa в район Tigray в северната част на Етиопия е намерена първата илюстрована библия. Тя е написана върху пергамент от козя кожа на отмрелия ранен етиопски език геез. Предполага се, че неин автор е монаха Гарима, който пристигнал тук от Константинопол в 494. Открити са два тома, които са богато илюстрирани и съдържат четирите Евангелия. Смята се, че са запазени въпреки бурната история на Етиопия, благодарение на отдалечеността на манастира. Въглеродният анализ я датира между 330 и 650.

МАДРИДСКИЯТ КОДЕКС

image

Открит в Испания през 1860, Мадридският кодекс (Кодексът на маите) е единствената оцеляла книга от културата на маите. Създадена е в Юкатан, тя е написана на Yucatecan – език на маите от групата на юкатек, ица, лакандон и мопан. Експертите не могат да определят точната дата на създаването му, но се счита, че е преди испанското завоевание от ХVІ век. В момента се съхранява в Museo de Amйrica в Мадрид, Испания. Възраст: около 500 години. 

БИБЛИЯ НА ГУТЕНБЕРГ

image

Библията на Гутенберг е включена в Книгата за Рекордите на Гинес като най-старата печатна библия. Първото копие от нея е отпечатано през 1454 – 1455. Създадена е от Йохан Гутенберг в Майнц. Съществуват 48 оригинални копия, от които 21 са пълни. Възраст: 560 години. 

КЕЛТСКИ ПСАЛТИР

image

Той се нарича още Шотландската книга на Келс. Малката книга от псалми се съхранява в университета на Единбург, където е показана за първи път през 2009. Счита се, че е създадена през ХІ век, което я прави най-старата запазена шотландска книга. Възраст: около 940 години. 

ДИАМАНТЕНАТА СУТРА

image

Тя е будистки свещен текст и се счита за най-старата печатна книга в света. Била е намерена в пещера в Китай през 1900. В нея са описани китайки герои. Отпечатана е върху сива хартия, увита около дървен прът. Книгата е копирана от мъж на име Ван Джие през май 868. Повече за нея съм писал ето ТУК. Приблизителна възраст: 1150 години. 

СИДУР

image

Сидур e eврейска книга за молитви. Открита през 2013 година, тя се превръща в най-голямото откритие на годината. Датира от 840. Все още в първоначалното си състояние, книгата за молитви е толкова стара, че съдържа вавилонски гласни. Това позволява на учените да считат, че тя е създадена по вавилонско време. Приблизителна възраст: 1175 години. 

КНИГА НА КЕЛС

image

Книгата на Келс се съхранява в библиотеката на колежа Тринити в Дъблин, Ирландия. Счита се, че е създадена от келтски свещеник в 800. Книгата е богато украсена с осветен ръкопис, написана е на латински и съдържа четирите евангелия на Новия завет. Възраст: 1215 години. 

ЕВАНГЕЛИЕ НА СВ. ГУТБЪРГ

image

image

Най-старата запазена книга в Европа. Закупена е от Английската библиотека през 2012 за 9 милиона лири. Била е погребана заедно със Св. Гутбърт – ранен британски християнски водач, в Нортъмбърланд през 698. Оцеляла след нашествието на викингите, тя е преместена в Дърам и е спасена от унищожение. Открита е отново през 1104 година с надпис от вътрешната страна на корицата. Приблизителна възраст: 1315 години. 

НАГ ХАМАДИ

image
 

image

Смята се за една от най-старите подвързани книги – 13 подвързани папирусни кодекси са открити през 1945 от местен мъж в Наг Хамади в Египет. Книгата, съдържаща готически текстове на коптски, датира от ІV век. В момента се съхранява в музей в Кайро. Възраст: 1695 години. 

ЗЛАТНИТЕ ПЛОЧИ ОТ ПИРГИ

image

Открити през 1964 при разкопки в древния Пирги, Италия. Трите златни плочки датират от около 500 пр. н. е. Тъй като имат дупки в краищата си, учени смятат, че са били свързани някога. Две от тях са изписани на етруски, а една на финикийски. В момента се съхранява в Националния етруски музей в Рим, Италия. Възраст: 2515 години. 

ЕТРУСКАТА ЗЛАТНА КНИГА

image

Счита се за най-старата книга с много страници. Датира от 660 пр. н. е., но е открита преди 70 години по време на разкопаването на канал на Струма. Книгата съдържа 6 листа от 24 карата злато, свързани чрез пръстени. Думите са на етруски език, има изрисувани кон, коняр, Сирена, войници и лира. Дарена е на Националния Исторически музей в София от анонимен 87-годишен мъж. Възраст: 2675 години.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4131538
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22109