Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2017 18:20 - Fontana di Trevi
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.02.2017 14:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Фонтанът ди Треви (La Fontana di Trevi) е най-големият бароков фонтан в Рим и най-прочутият фонтан в цял свят. Той е пресечна точка на три възлови улици в централната част на Рим. Оттам идва името му: tre vie” означава три улици. Архитектурната забележителност е изградена през 1762 от известния архитект Никола Салви (Nicola Salvi). Скулптурите са дело на Пиетро Брачи (Pietro Bracci) и са изработени в късен бароков стил. Фонтанът е висок 26 m и широк 20 m.

image

Фонтанът е облегнат на Палацо Поли (Palazzo Poli). В центъра на скулптурната композиция е изобразен Богът на морето Нептун, стоящ в колесница във формата на черупка, теглена от два крилати коня. Единият кон е спокоен, а другият непокорен, така те символизираг настроенията на морето. До всеки кон има по един тритон. Отстрани на Нептун има женски фигури: отляво е статуята на изобилието, а отдясно е на здравето. Отдясно на фонтана стои голяма мраморна ваза. Историята е забавна: Наблизо имало бръснарница. Бръснарят постоянно критикувал Салви, а той се ядосал и нарочно поставил вазата там, за да попречи на гледката му към фонтана.

image

Прочутият фонтан често е служил за великолепен декор в доста филми. Първият филм от 1953 е Римска ваканция с Грегъри Пек и Одри Хепбърн. Най-известната сцена е от култовия филм La Dolce vita (Сладък живот) от 1960 на Федерико Фелини с Марчело Мастрояни и Анита Екберг. Фонтанът присъства във филмите Лудо влюбен от 1981 с Адриано Челентано и Орнела Мути, както и в Три монети във фонтана на режисьора Жан Негулеску от 1954.

image

Фонтанът ди Треви е перфектно място за почивка при пешеходна обиколка на Рим. Традицията гласи, че ако човек хвърли монета във Фонтана ди Треви, някой ден отново ще се завърне в град Рим. Тя е създадена през ХVІІІ век от немски благородници, посещаващи Рим. Интересен факт е, че посетителите на фонтана хвърлят около 3000 евро ежедневно в неговите води. През 2012 те са били общо 540000 евро. Средствата се използват за благотворителност. И аз съм хвърлил монета преди години, но за съжаление още не съм се върнал в Рим.

image

image






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4135907
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22127