Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2017 15:29 - Изкуството калиграфия
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2709 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.07.2018 21:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Калиграфия в превод от старогръцки (καλλιγραφία  = κάλλος + γραφή) означава красиво писане или както е известно у нас – краснопис. Калиграфията е изящно изкуство, което представлява красиво изписване на текст с букви или йероглифи. То се развива през вековете в много страни по света. Свои собствени калиграфски школи имат Китай, Япония, Корея, араби, евреи, Персия, Индия, Тибет, Тайланд, Монголия, Западна и Източна Европа.

image

Калиграфията възниква още в Древен Египет. Професията писар е била с много висок престиж. За това свидетелства и статуетката на Седящия писар в Лувъра от Старото царство. Писарите са оставили великолепни образци на своето епиграфско изкуство на папирус.

На особена почит е калиграфията в Далечния Изток и особено много в Китай и Япония, които са с логографска писменост. Тя се изучава в специални школи от аристокрацията в продължение на дълги години за постигането на съвършенство. Тук пишат върху хартия и използват китайски туш и специална четчица. Азиатската калиграфия е тясно свързана с естетиката и практиката на дзен будизма. Китайската калиграфия има статут на изкуство още от ІІІ век. Тя е оказала силно влияние върху корейската, монголската, тибетската и особено върху японската калиграфия. За правилното и красиво изписване на йероглифите съществуват специални догми.

Силно развитие получава калиграфията в Арабския халифат. Известно е, че Коранът забранява изобразяването на хора, животни и Аллах. Ограниченията в творчеството са причина арабските писари да влагат въображението си в създаване на много богати на орнаменти произведения, често с геометрични и флористични мотиви. Калиграфията тук е силно зависима от исляма. С времето се оформили 6 основни шрифта при писане на арабица.

В Средновековна Европа калиграфията се е развила главно в манастирите. Пише се с паче перо върху пергамент. Европейската калиграфия възниква с приемането на християнството и отразява необходимостта от създаването на значителна по обем религиозна литература. През вековете се появяват различни стилове при писането на гръцки, латински и кирилица. Своите калиграфски постижения имат и средновековните български книжовници.

С появата на книгопечатането в Европа постепенно изчезват и ръкописите, а заедно с това калиграфията загубва своето предишно значение. Днес малкото на брой калиграфи се специализират в това да създават нови красиви шрифтове за различните езици по света.  

Седящият писар от Египет

 image

Китайска калиграфия

 image

Японска школа по калиграфия

 image

Индуска калиграфия

 image

Еврейска калиграфия

 image

Арабска калиграфия

 image

Западноевропейска калиграфия

 image

Българска калиграфия

image




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099755
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961