Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2017 23:29 - Надписът от Ситово
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2316 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 18.03.2017 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Надписът от Ситово е бил отдавна известен на местните жители, но едва в 1928 дървосекачи го показват на доктор Александър Пеев, тогавашен председател на Пловдивското археологическо дружество. През 1939 той го показва на известния унгарски археолог Геза Фехер (Fehйr Gйza). Отпечатък от надписа пък е свален чак през 1950 от Златка Ракова – Морфова. За пръв път е бил изследван подробно през 1967 от експедиция на Великотърновския Университет, а след това от много други учени. Досега надписът не е разчетен. Издълбан е върху скала на 50 m от пътя за пловдивското село Ситово. Тази част от скалата е гладка и без ерозия, затова надписът е могъл да се запази непокътнат до наши дни. Той е с дължина 3.40 m и височина около 40 cm. Наблизо са скалните светилища Щутград и Белинташ. Писмеността на надписа е неизвестна на учените. Съществуват няколко хипотези за произхода му: тракийска, келтска, готска, сармато – аланска и дори славянска. Правени са и доста опити за разчитането му, до един безуспешни. Лансирана е вече и теория, че надписът е на възраст от 8000 години, което го прави най-стария в света. 

 Надписът от Ситово

image

image

image

Филм за надписа от Ситово






Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dinkov - Динков
19.03.2017 22:09
laval - написал си " Съществуват няколко хипотези за произхода му: тракийска, келтска, готска, сармато – аланска и дори славянска. "
Прощавай, но понятието славяни е от 16-17 век след Христа. Кой и защо го е налагал няма да споря. За древен надпис да се употребява някакво славянство е малко несериозно. Виж ако го замениш с българска, по може да се съглася.
Въпреки това за постинга +1.
Поздрав.
Ицко
цитирай
2. laval - Съгласен
19.03.2017 22:45
Съгласен съм с теб! Аз само съм изброил съществуващите дотук хипотези. Версията за славянския характер на надписа явно е от комунистическо време, когато на почти всичко слагаха етикет славянско. Аз абсолютно не я приемам. Още повече, че за панславизма имам отделен постинг. Понятието славяни е измислено от Венко Прибоевич и Мавро Орбини. Съвсем друг е въпроса, че такова племе дори и днес не съществува. Именно по тази причина съм използвал словосъчетанието "ДОРИ СЛАВЯНСКА".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101441
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967